Gazdaság

TEGYE A TÉTET A VÖRÖSRE!

A hongkongi részvénytőzsdén “vörös chip”-nek nevezik azon vállalatok részvényeit, amelyeket a Kínai Népköztársaság érdekeltségei ellenőriztek. Ezek a részvények egyben szerepet játszanak a kínai gazdaság privatizációs folyamatában is. Birtokosaik ugyanis pénzügyi eszközeiket az állam tulajdonában lévő társaságoktól átviszik a “vörös chipek” számláira. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan “red chipet”, amelyet a hongkongi nagy átmenet napjaiban a befektetők különös figyelemmel kísérnek.

Forrás: Credit Lyonnais Securities, USA

Társaság Piaci kapitaliz. (milliárd dollár) Cégjellemzők
Citic Pacific 12,1 1990-ben alapították. Ez az óriási konglomerátum a “legkékebb” chip a vörösök között. Érdekeltségei a gyáripartól az elektromosenergia-termelésig és a közlekedésig terjednek. Ez a legmagasabbra értékelt “vörös chip” társaság.
Shanghai Industrial 4,8 1996-ban alapították mint dohányipari és autóalkatrész céget. Azóta részvényeinek árfolyama a hongkongi tőzsdén megötszöröződött. Érdekeltségeit kiterjesztette az autópályákra, bevásárlóközpontokra és a tejiparra is.
China Resources Enterprise 4,5 A pekingi külkereskedelmi minisztérium alapította. 1992-ben jelent meg a hongkongi tőzsdén, és egyike a legöregebb “red chipeknek”. Fő érdekeltségei: áruházak, ingatlanüzlet, söripar.
NG Fung Hong 1,6 A China Resources Enterprise testvérvállalata. A közelmúltig csaknem teljes monopóliuma volt Hongkong óriási élelmiszer-importjában. Fő érdekeltségei: fagylalt- és jégkrémüzemek, szupermarketek, halászflotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik