Gazdaság

ÁRROBBANÁS REKORDNYERESÉGEKKEL – Gazdagodó olajcégek

Hálásak lehetnek a nagy olajipari társaságok Szaddam Husszeinnek. Az amerikai-iraki feszültségek tavalyi kiéleződése 50 százalékkal emelte a világpiacon a hordónkénti olajárat, és ez jelentősen gyarapította az olajcégek nyereségét.

A világ legnagyobb olajipari cége, a brit-holland Shell is profitált a nyersolaj áremelkedéséből. A társaság forgalma 18 százalékkal bővült, s az elmúlt évben 82 milliárd fontot tett ki. Adózott nyeresége 30 százalékkal gyarapodott, összegszerűen 5,7 milliárd fontra rúgott. A nyereség felhasználásával kapcsolatban csak találgat a gazdasági sajtó, amely úgy véli, hogy az 1996-os évre beígért 11 százalékos osztalékot jelentősen emelni fogják.

Az iparág másodikja, az amerikai Exxon tavalyi forgalma 8 százalékkal, 134,57 milliárd dollárra nőtt. A nettó nyereség 16 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra gyarapodott. A Mobil forgalma 80,7 milliárd dollár volt, 7 százalékkal több, mint 1995-ben, a nyereségjavulás azonban 25 százalékos: a társaság adózott eredménye megközelítette a 3 milliárd forintot.

A leglátványosabb fejlődés a brit BP-nél volt tapasztalható, a társaság adózott nyeresége 227 százalékkal, 2,55 milliárd fontra nőtt, 44,7 milliárd fontos forgalom mellett, ami 23,3 százalékkal haladta meg az 1995-öst. Hasonló nagyságrendű nyereséggyarapodásról számolt be az amerikai Texaco és a Chevron olajtársaság is.

A tavalyi eredményeket kommentálva a cégvezetők a kitermelési kapacitás növelésének szándékát hangoztatták. 1996-ban a világ gáz- és olajkészletei meghaladták az 1 milliárd hordót, ami a termelés 108 százalékának felelt meg. 1995-ben megtorpant a kapacitások fejlesztése, mindössze 9 százalékkal nőttek az ilyen befektetések, tavaly viszont újabb lendülettel 15 százalékos növekedést regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik