Gazdaság

PÉNZVILÁG ‘97 – Hívatlan kihívások

Hosszú ideje a tavalyi év volt az első, amikor nem volt szükség nagy horderejű, az államra építő konszolidációs lépésekre a pénzügyi szférában. Jóllehet, 1997. viszonylag nyugodtnak mutatkozik, az idén is komoly kihívásokkal kell majd szembenézni - hangzott el a hétvégi Pénzvilág '97 konferencián.

A pénzügyi, tőkepiaci li beralizáció nyomán rendkívül éles nemzetközi versenyben kell helytállni, miközben a technikai, technológiai háttér fejlesztésével is alkalmazkodni kellene a világ tempójához – állítja Nyers Rezső, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet elnökhelyettese. A szektor jövedelmezősége tavaly ugyan javult, felhalmozási, kockázatvállalási képessége azonban továbbra is alacsony. A szolgáltatási paletta ugyancsak jóval szegényesebb a fejlett országokénál, ami nem csupán a fogyasztók lehetőségeit csökkenti, hanem egyúttal a hitelintézetek jövedelemszerzési lehetőségeit is korlátozza.

Ami az alacsony szolgáltatási színvonalat illeti, e tekintetben Czirják Sándor, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint is “alul-“, a hitelintézetek száma szempontjából viszont “túlbankosított” a piac. Korábban hihetetlennek tűnt, hogy eljön az az idő, amikor a bankok túl sok forrása jelent majd problémát – pedig a 200 milliárd forintnyira dagadt passzív repoállomány most ezt mutatja.

Az immáron tízéves kétszintű bankrendszer fejlődése – Czirják szerint – ha nem is töretlen, de logikus és egyenes vonalú volt. A bankkonszolidációra, bármilyen kifogás érje is, feltétlenül szükség volt, csakúgy mint a privatizációra, s azon belül a külföldi tulajdonosokra. Csak a határokon túl találni ugyanis olyan befektetőt, amelynek a hírneve többet ér, mint amennyit a bankokból esetleg ki lehet vonni.

Manapság a pénzügyi szektorban meghatározó folyamat a koncentráció és a centralizáció. A kisbankok eltűnnek – az Európai Unióhoz való csatlakozás idejére valószínűleg mindahányan. Mára a szféra pénzügyi csoportokká, holdingokká szerveződött, amelyeket immáron az intézményi szabályozás kevéssé fed le, erre a tevékenységi szabályozás volna alkalmas. Egyfajta “rabló-pandúr játék” kezdődött, amelyben a szabályok határait átlépők kétségkívül előnyösebb helyzetben vannak. A külföldi bankok jövő januártól érvényes fióknyitási lehetőségétől Czirják nem vár jelentős változásokat: azok a bankok, amelyek jelen akarnak lenni a magyar piacon, már itt vannak. Azt, hogy leánybankként vagy fiókként folytatják-e tevékenységüket, az adózási és egyéb körülmények alapján döntik majd el. Az itteni hitelintézetek zömének a régióban való terjeszkedés adhat túlélési lehetőséget, bár a térség pénzügyi központjának illúziójával ideje lenne végleg leszámolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik