Gazdaság

NÉMET HITELKERET – Csak beruházóknak

Újabb pont került a két délnémet tartomány által felajánlott hitelgaranciák ügyére. Miután az Európai Unió vizsgálata a bajor és a baden-württembergi, egyenként negyedmilliárd márkás ígéretet júniusban versenysemlegesnek ítélte, a napokban az ezekről szóló hitelszerződéseket is aláírták.

A most jóváhagyott kölcsönöket a Bayerische Landesbank, valamint a Südwestdeutsche Landesbank által vezetett banki konzorciumok nyújtják, a két tartomány garanciavállalása mellett. A szerződés szerint a magyar fél a jegybank, amelyhez a kereskedelmi bankokon keresztül folyamodhatnak hitelért a feltételeknek megfelelő vállalkozások. Előírás, hogy a Magyarországon bejegyzett társaságban némi bajor, illetve baden-württembergi tulajdon legyen.

A középlejáratú, egyenként legfeljebb 80 millió márkás kölcsön kizárólag beruházási eszközök vásárlására fordítható. Amennyiben a hitel felvevője a pénzt forintban kéri, kamatként a jegybanki (októbertől 23 százalékos) alapkamatot fizeti, amire a kereskedelmi bank a futamidő függvényében 2-2,5 százalékot még rátehet. Ha az illető márkát szeretne, a frankfurti hathavi bankközi kamatlábnál (Fibor) fél százalékkal magasabb kamatot fizet; ennyit terhel a jegybank a kereskedelmi bankokra, amelyek további két százalékot kérhetnek. Mindemellé azonban ezekben a napokban a jegybank kamattámogatási lehetőséget próbál keríteni.

A német hitel gyűjtőnév alatt szereplő, szövetségi garanciát élvező további félmilliárd márka sorsát már részletesen ecsetelték a különböző tárcák, konkrét szerződéssel azonban eddig csak mintegy 140 millió márkányit illettek. Ez egyrészt a meglehetős sikert aratott kis- és középvállalkozási hitelkeretből áll (50 millió márka), amelyet további 30 millióval igyekeznek mostanában kibővíteni. Másrészt a várhatóan októberben beinduló önkormányzati infrastrukturális hitelek (60 millió márka) tartoznak ide, amelyeket a jegybanki alapkamat plusz a futamidőtől függően 2-2,5 százalék kamat terhel majd. Ehhez a hitelfolyósító Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB) jelenleg éppen 30 százalékos kamattámogatásra vadászik, amelyhez a privatizációs bevételből e célra félretett 500 millió forintos keretet próbálja megcsapolni. A harmadik, már rögzített 30 millió márkás hányad a lakóépületek energiatakarékossági beruházásaira szolgál majd, várhatóan ugyancsak heteken belül, lévén, hogy az MBFB már megküldte a szerződéstervezeteket a folyósító hét pénzintézetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik