Gazdaság

AZ OROSZOK TARTOZÁSA – Ziccer az adósság elszámolására

Létezik kedvező elszámolási formula az oroszországi cégekkel folytatott kereskedelemben, Magyarország jó lehetőségeket szalaszthat el, ha nehézkesen dönt a kínálkozó üzletekről – állítja az orosz föderáció állami monopóliumként működő cégének budapesti képviselője, Hiszem János.

Moszkvai állami és gazdasági vezetők továbbra is jó üzleti lehetőséget látnak a magyar partnerekkel való együttműködésben. Többek között erre utal, hogy a moszkvai ROSZENERGOATOM képviseletet tart fenn Budapesten. – Így kezdte nyilatkozatát Hiszem János a Bos Mutus Kft. ügyvezetője, mely cég az orosz Atomenergetikai Minisztérium által alapított ROSZENERGOATOM cég magyarországi képviseletét látja el.

A budapesti rezidencia működése eddig a tulajdonos elégedettségére szolgált, a magyar piaccal évi 150-200 millió forint forgalmat bonyolítottak le az itteni képviselők. Hiszem János szerint reális terv szerint ez a forgalom megtízszerezhető, ha a magyar állam képviselői felismerik azt a lehetőséget, amit a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság elszámolása rejt magában.

A képviselet vezetője rámutat, hogy az orosz föderáció területén a villamos energiát szolgáltató cégek kinnlevőségei a csillagos eget verik. Az ipari fogyasztók zöme fizetésképtelen, ritkaságszámba megy, ha valamelyikük pénzzel és időben fizeti ki az általa elfogyasztott villamos energia árát. Amint azt Hiszem elárulta, a ROSZENERGOATOM Oroszországban sorra bonyolít le olyan kereskedelmi ügyleteket, amelyeknek az a lényege, hogy a villamosipari óriáscég a neki eladósodott cég termékét elfogadja az adósság fejében, s azt jó áron piacra dobja olyan területen, ahová a gyártó nem jutna el. Az orosz energetikai konszern relatív olcsó eljárással termel áramot, s az állam belső piacán addig megy végig az árucsere-láncolaton, amíg a végén dollárért értékesíthető áruhoz nem jut.

A magyar piac szerkezetét figyelve Hiszem János úgy ítéli, hogy az orosz belpiacon az energetikai konszern által lebonyolított bartersorozatot be lehetne kapcsolni a még mindig 800 millió dolláros orosz államadósság felszámolásába. Az orosz energetikai ágazat óriáscégei – tekintve, hogy maguk is csak bartersorozattal jutnak a pénzükhöz – az 1988 óta tartó válság alatt tetemes tartozást halmoztak fel az orosz államháztartással szemben. A energetika bojárai most elérkezettnek látják az időt, hogy valamit törlesszenek. A bartersorozat után a saját áramuk fejében Magyarországra szervezett árut elszámoltatnák az orosz államadósság javára, s ennek megfelelő tétellel csökkentenék a belső tartozásukat az orosz államháztartásnak.

Egyelőre az látszik akadálynak, hogy a magyar kormány illetékesei nem mérték fel, hogy milyen árucikkek érkezhetnek ezzel a megoldással Magyarországra. A budapesti rezidens ebben a körben az atomenergetikában fontos cikkeket (biztonsági berendezés, fűtőelem) kohászati nyersanyagokat, gépipari félkész termékeket említett. Rámutatott, hogy az orosz árucikkek ebben a körben a világ bármely piacán egyébként is eladhatóak, Magyarország minden minőségi aggály nélkül vásárolhatna belőlük, különösen, ha jelentős tételeket az államadósság fejében számolhatna el.

“Ez a koncepció eddig nem váltott ki nagy érdeklődést Budapesten” – összegzi tapasztalatait Hiszem. Az ő meglátása szerint az említett árukategóriákba tartozó cikkekkel a magyar kohászati és fémfeldolgozó cégek kifejezetten jól járnának. Az államadósság-csökkentési konstrukcióban jószerével egy fillérjükbe sem kerülne az alapanyag-beszerzés, s talán lábrakaphatnának a termelési költségek átmeneti csökkenésének köszönhetően.

Külön fejezet, hogy milyen garanciákkal köthetne meg Magyarország és Oroszország egy ilyen megállapodást. Hiszem állítása az, hogy nem kell tartani az orosz szállítási fegyelmezetlenségtől vagy az Ukrajnán keresztül történő szállítás kockázatától. Az orosz villamosenergetikai rendszer sajátossága az, hogy a ROSZENERGOATOM holdingként magában foglalja az áramtermelő, szállító és szolgáltató cégeket. Irányítja a nyolc atomenergia-központot, a regionális erőműveket, a transzformátor-állomásokat, a vezetékrendszert, s szállít a fogyasztóknak, küldi a végszámlát. Ilyenformán ebben a rendszerben egyetlen felső akaratképző központ működik, annak az aláírása megkérdőjelezhetetlen az esetleges szerződéseken. Az Ukrajnával való együttműködéstől azért nem tartanak a ROSZENERGOATOM-nál, mert ugyan folyamatosak az elszámolási konfliktusaik, de az ukránok még sohasem kockáztatták meg, hogy stratégiai vezetékeken okozzanak hálózati megszakítást egy harmadik partner felé. Nyilván tudatában vannak annak, hogy egy ilyen lépéssel végképp kikerülhetnek az energetikai hálózatból, s az oroszok új beruházással más területek felé nyitnak csatornát a maguk számára.

Hiszem János általános meglátása az, hogy az ismételt orosz ajánlatok talán alkalmasak lehetnek arra, hogy elsősorban a haditechnikai eszközök iránt érdeklődő magyar kormányzati személységek megfontolják a villamosenergiai-lehetőségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik