Gazdaság

LOMBARDHITELEZÉS – Értékes papírok

A lombardhitelezés tágan értelmezett fogalmába minden, így a visszafizetési kockázatot kiküszöbölendő fedezet mellett nyújtott bankhitel beletartozik. Ilyen típusú hitelt szinte valamennyi hazai pénzintézet hajlandó ügyfeleinek nyújtani, egyre népszerűbbé válik azonban a klasszikus, értékpapír-fedezeten alapuló lombardhitel is.

N éhány pénzintézet mára fejlett részvényértékelési rendszert dolgozott ki, ami magán-kibocsátású papírok fedezetként való befogadását is lehetővé teszi. Sőt, itt-ott – a közraktározásról szóló törvény életbe lépését megelőzve – már közraktárjeggyel is lehet próbálkozni. Az előbbieken túl a legtöbb bank forint-, illetve devizabetét ellenében is hajlandó ügyfeleinek lombardhitelt nyújtani. De használhatóak e célra a bankok saját, “értékpapír-jellegű” betéti konstrukciói is, a különböző értékjegyek, és -levelek is.

A lombardhitelezés hazai “piacvezetője” a Polgári Bank. A Budapest Bank-csoport tagja több mint két éve áll az ügyfelek rendelkezésére “szabványosított” lombardhitel-konstrukcióival. Ez annyit jelent, hogy az állampapírok mellett valamennyi tőzsdei, sőt a nagyobb forgalmú tőzsdén kívüli (OTC) értékpapírokat is elfogadják a hitel fedezeteként, meghatározott fedezeti arányban. A bank tehát mintegy “árat jegyez” a papírra: annak likviditásától, piaci értékétől és várható áralakulásától függően névértékének meghatározott százalékában fogadja el hitelfedezetként.

A “papír be – pénz ki” azonban csak az egyik típusa a lombardhitelezésnek: a fejlettebb technikával dolgozó pénzintézeteknél arra is van mód, hogy a bank az ügyfél értékpapír-vásárlását finanszírozza meg a vételár egy részének erejéig. A Polgári Banknál ez az arány ötven százalék, így ha valaki százezer forintot elhelyez a bankban, kétszázezerért vehet – a Budapest Befektetési és Értékpapír Rt. közreműködésével – értékpapírt, melyet a hitel visszafizetéséig a banknál vezetett értékpapír-számlán helyeznek el és zárolnak. Lényeges, hogy – sok bankkal szemben – a Polgári Bank a futamidő végén kéri a kamatot, vagyis nem diszkontálja előre a folyósított hitelt. A gyakorlat szerint a kölcsön éven belüli futamidejű, a kötvények esetében pedig azok lejáratához igazodik.

A Polgári Bank lombardhitel-állománya fél- és egymilliárd forint között mozog. Ez rendkívül biztonságos kihelyezés, lévén, hogy a leírt veszteség nem haladja meg a hitelek egy százalékát. A banknál egyébként kétféle lombardhitel-ügyfelet tartanak számon: az egyik szolid befektető, aki átmeneti pénzügyi nehézségei ellenére nem akarja eladni a papírjait, inkább hitelt vesz fel rájuk. A másik ennek éppen az ellenkezője: spekuláns, aki részben a bankkal finanszíroztatja meg befektetését. Óvadékcserére – azaz a papírok megfelelő cserearány melletti menet közbeni átváltására – mindkettőjüknek van lehetősége.

Ugyanez a Daewoo Bank ügyfeleinek is módjában áll, akik tavaly szeptembertől vehetik igénybe a pénzintézetnek a hozzá tartozó brókercég által közvetített lombardhitel-konstrukcióit. Az előzőekben említett két változat a Daewoo-nál is megtalálható: lehet értékpapírért pénzt kapni; illetve fordítva: pénzért értékpapírt. A fedezetként elfogadható papírok köre hasonló, mint az előbb látott esetben: az állampapírok és a tőzsdei részvények mellett tőzsdén kívüli papírok is számításba jönnek. Méghozzá az előbbieket 90, az utóbbiakat pedig 67 százalékos fedezetként fogadja el a bank a kölcsön ellenében, három hónapos futamidővel. Az esetleges kockázatokat a Daewoo két limit beiktatásával küszöböli ki: ha a letétként elhelyezett értékpapírok értéke az első limit, vagyis a hitelösszeg állampapíroknál 110, részvényeknél 150 százaléka alá csökken, az ügyfelet figyelmeztetik. Ha viszont a megfelelő érték 105, illetve 130 százalék alá süllyed – ez a második limit – akkor a banknak máris joga van az úgynevezett kényszerértékesítésre. A Daewoo lombardhitel állománya egyébként mára a félmilliárd forintot közelíti.

Néhány napja a mostanában a lakossági ügyfelek felé erőteljesen nyitó Közép-európai Nemzetközi Bank (CIB) is előrukkolt lombardhitel-konstrukciójával. A bank állampapír, Kincsem-kötvény, valamint devizabetét ellenében hajlandó legfeljebb egyéves futamidejű, minimum félmillió forint összegű, 27-29 százalékos kamatozású lombardhitelt nyújtani. A Figyelőnek a pénzintézetnél elmondták: nem jellemző, hogy a vállalati ügyfelek lombardhitel iránti kérelemmel fordulnának a bankhoz. Ugyanezt hallottuk a CIB-hez hasonlóan a “felsőbb kategóriába” tartozó cégekkel foglalkozó Unicbanknál is. Egy jó ügyfél kérésére persze itt is “megcsinálják” a lombardhitelt, de mint ahogyan a bank egyik munkatársa megjegyezte: jobban szeretik a lombardhitelnél összetettebb, több banki szolgáltatás nyújtását lehetővé tevő módon kihelyezni a pénzüket.

A Magyar Külkereskedelmi Bank egyelőre kísérleti jelleggel egyetlen államkötvény, az 1997/D (80 százalékos) fedezete mellett nyújt lombardhitelt lakossági ügyfeleinek, ám az elfogadható értékpapírok köre hamarosan bővülni fog. A céges ügyfelek is kaphatnak lombardhitelt a banktól, kihelyezése előtt azonban alaposan megvizsgálják a társaság hitelképességét.

Magánszemélyek és gazdasági társaságok egyaránt igénybe vehetik a Konzumbank lombardhitel-konstrukcióját, melyhez állampapírok vagy a bank által kibocsátott értékjegyek szolgálhatnak fedezetül. A rendszerint kisebb összegű hitelkérelmekről a bankfiókok önállóan döntenek.

A Takarékbankban elvileg nincs felső határa a kihelyezhető lombardhitelek összegének, minimális értékük ellenben félmillió forint. A Lombard I nevű konstrukció állampapírok és különböző bankbetétek fedezete mellett vehető igénybe, a Lombard II viszont közraktárjegy letétbe helyezésén alapszik. Az utóbbi még nem mindennapos, bár a Concordia és az ÁTI közraktárakkal már megállapodás született az általuk kibocsátott jegyek elfogadásáról.

A Concordia közraktárjegyeit a Kereskedelmi és Hitelbankban is elfogadják, emellett Profit befektetési jegy ellenében is hajlandó a bank ügyfeleinek lombardhitelt nyújtani. Az Inter-Európa Bankban csupán egyetlen fiók, a pasaréti foglalkozik lombardhitellel, ott viszont – legfeljebb tízmillió forint értékben, a maximum három hónapos futamidő növekedésével sávosan csökkenő kamat előzetes levonása után – tőzsdei részvények ellenében is kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik