Gazdaság

EUROPAY-FEJLESZTÉSEK – Egymilliárd dolláros chip

A Europay egymilliárd dollárt szán arra, hogy a hozzá tartozó bankok kártyáit olyan chippel lássa el, amely azokat könnyen feltölthető “elektronikus pénztárcává” alakítja. Az újdonság magyarországi megjelenése legkorábban két év múlva várható.

Miként lehet a chipeket bankkártya-közelbe hozni? – ezt a kérdést firtatta a múlt héten Sevillában három napon át a Europay International kártyatársaság tagbankjainak gyülekezete. Legalább két év munkájával és temérdek pénzzel – szólt a sommás válasz, miközben a több mint ezer résztvevő bankár máris sorakozhatott, hogy próbára tegye a Clip névre keresztelt első chipkártyát.

Az “elektronikus pénztárcába” a telefonkártyákról jól ismert miniatűr integrált áramkör lehel lelket. A kártyáról annak birtokosa a befizetett és a chip által tíz valutanemben – köztük euróban – számon tartott összeg erejéig fizethet anélkül, hogy a hagyományos bankkártyánál szokásos módon elektronikus kapcsolatba lépne a bank központjával. Ily módon tehát időt és távközlési költséget takarít meg. Ha pedig a betét elfogyott, azt a felhasználó bankautomatában és POS-terminálon egyaránt pótolhatja.

A főként kis összegű – 25 ecu-nél olcsóbb – vásárlások fizetőeszközéül szolgáló kártya megalkotásán jó két éve fáradozik a Europay. A 20 millió dolláros fejlesztés nyomán az immár kézzel fogható közelségbe került termék bevezetését – még ha csak kísérletképpen is – Olaszország, Izland és Csehország máris ünnepélyesen vállalta. A szervezet ennél persze többet szeretne elérni: programjában a jelenleg forgalomban lévő összes Europay-kártya “chipesítése” szerepel, hozzávetőleg egymilliárd dolláros költségvetéssel. A projekt 1997-ben indul be. A Europay a kártyán lévő chip szabványának megalkotásához a rivális Visa segítő kezeit is megragadta, így most közösen teszik le a végső változatot – menetrendjük szerint egy hónap múlva.

A Clip Magyarországra legkorábban két év múlva érkezhet meg – becsülik a Europay magyar tagbankjainak illetékesei. Jelenleg ugyanis, a mágnescsíkos kártyák kibocsátásának hazai extenzív korszakában, még e termék infrastruktúrája sem tökéletes. Egy ilyen, debit típusú kártyára minden bizonnyal volna fogyasztói igény, lehet azonban, hogy valamilyen vegyes – mágnescsíkos és chipes – formában.

A négy évvel ezelőtt alakult Europay Internationalhoz tartozó bankok forgalomban lévő kártyáinak darabszáma egyébként tavaly év végén megközelítette a 132 milliót – ez az Európában forgalomban lévő kártyáknak mintegy 60 százaléka. A eurocheque, az edc/Maestro és a Eurocard-MasterCard márkanevű termékek szülőatyjához a mai napig kilenc magyarországi bank csatlakozott. Az itteni pénzintézetek által kibocsátott bankkártyák összes száma immár túllépte az egymilliót. (A hazai kártyapiacról összeállításunkat lásd a Kontó mellékletben, lapunk 30-31. oldalán.) A Europay statisztikái szerint Közép- és Kelet-Európán belül – ahol egyébként a kártyatársaság részesedése tavaly 86 százalékra araszolt föl – a bankkártyák száma az elmúlt két évben Magyarországon növekedett a legnagyobb ütemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik