Élet-Stílus

Litvánia a legboldogabb hely a 30 év alattiaknak

Getty Images
Getty Images
Habár az ország az összes korosztályt tekintve „csak” a 19., a fiatalok körében sokkal jobb a helyzet, állítja egy kutatás. Utánanéztek, miért lehet ez így.

Ahogy minden évben, 2024-ben is megjelentette a Gallup a World Happiness Reportot, azaz, hogy melyek a világ legboldogabb országai. A közvélemény-kutató arra kíváncsi a válaszadóktól, hogyan értékelik az életük minőségét különböző aspektusok alapján. Ezen a listán a 19. helyet érte el Litvánia, de ha csak a 30 alattiakat nézzük, akkor az első helyre futott be a balti ország (a második Izrael, a harmadik Szerbia).

A maximálisan megszerezhető 10 pontból a fiatalok körében 7,76-ot ért el Litvánia. Az összehasonlítás kedvéért: Magyarország az összes korosztályt figyelembe véve az 56. helyezést érte el, a fiatalok körében a 36-at.

A Guardian utánajárt, milyen okokra vezethető vissza a litván fiatalok boldogsága.

Egyrészt arra, hogy a nagyrészüknek ingyenes az oktatás. Úgy diplomáznak le, hogy közben nem verik magukat adósságba.

Egy másik ok, hogy a lakásbérlés elég olcsó Litvániában. Az Eurostat adatai szerint az egyik legolcsóbb Európában (valamivel olcsóbb a magyarországinál is). A lap egyik 28 éves megszólalója arról beszél, hogy ez lehetővé teszi neki, hogy stúdiót is béreljen. Az is olcsó, főleg, ha olyan barátaival hasonlítja össze a helyzetét, akik Párizsban, Londonban vagy Tokióban élnek. Több más országhoz képest, itt a fiatal művészek sokkal jobb helyzetben találják magukat.

A Business Insidernek ezzel kapcsolatban egy szakember arról beszélt, a fiataloknak meglehetősen sok karrierlehetősége van az országban. Az országba költöző fiatalok jobb pozíciókat érhetnek el, mintha hazájukban dolgoznának, véli. A főváros Vilnius „startup mentalitásának” köszönhetően olyan vállalatok indultak el innen, mint a használt termékek online piacának nevezhető Vinted vagy a VPN-szolgáltatásairól ismert, kiberbiztonsággal foglalkozó Nord Security.

Az olcsó lakhatás, az ingyenes oktatás és a kedvező munkakörülmények mellett nem elhanyagolható – legalábbis Vilniusban – a vibráló éjszakai élet. Egy 21 éves litván fiatal szerint

az éjszakai életet Európa egyik legjobbjának értékelném.

De hozzátette, mint a brit lap több másik megszólalója is, mikor kijött a listája, azt hitte, csak egy viccről van szó. Azt ugyanakkor belátja, boldog az élete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik