Élet-Stílus

Nagy Ervin a gyereknevelésről: Nem segítek, hanem a róluk való gondoskodás számomra magától értetődő

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Borbély Alexandrával közös ikreik, Elza és Franciska 2022 őszén születtek, idősebbik lánya, Lola pedig már 13 éves.

Szerdán jelent meg a Nők Lapja legújabb száma, címoldalán Nagy Ervinnel és ikerlányaival. A színész többedmagával (Csányi Vilmossal, Grecsó Krisztiánnal, Bagossy Norberttel, Kiss Gergellyel és Rákóczi Ferivel) vesz részt a lap kampányában, melyben ismert magyar férfiak beszélnek arról, hogy nem segítenek, hanem kiveszik a részüket a családjuk életéből.

Nem segítek, hanem a gyerekeinkről való gondoskodás számomra magától értetődő dolog

vélekedik a téma kapcsán Nagy Ervin, hangsúlyozva: ma már nem úgy élünk, mint a barlangi emberek, ahol a férfiak mamutokra vadásztak, így a megspórolt energiát az apák ugyanúgy áldozhatják gyereknevelésre, ahogyan egy anya teszi.

Bennem nemcsak akkor támad fel az igény, hogy részt vegyek a kislányaim gondozásában, amikor meg kell őket védeni, hanem akkor is, ha meg kell őket hőmérőzni, vagy ha hajnalig kell őket ringatni, mert lázasak és jön a foguk, vagy amikor pelenkázni kell őket

– jelentette ki.

Mint mondta, annak idején az édesapja sem félt attól, hogy kivegye a részét az említett teendőktől, így fiatal korától kezdve azt gondolta, ő is hasonlóan tesz majd.

Az az igazán tökös férfi, aki ebből részt vállal

– hangsúlyozta.

A magazinba írt esszéjében a színész azt is elárulta, hogy amikor a Borbély Alexandrával közös ikreik császármetszéssel megszülettek, ő volt az első, aki hozzájuk érhetett, amikor a mellkasára tették a babákat. Hozzátette, majdnem le is késte a lányai születését, Prágából rohant haza.

Az ikreknél egyébként nem is opció, hogy egyedül maradjon az anya, két újszülötthöz két szülő kell. Szerintem azért is megy szét nagyon sok pár szülés után, mert nem vállal sorsközösséget a férfi. De ahhoz képest, hogy apáink generációja a babakocsit sem volt hajlandó tologatni, mi teljesen máshol tartunk. Már tizenhárom éve is, amikor az első lányom született, úgy éreztem, sokat haladtunk előre, azóta pedig szinte elvárás, hogy egészen a születés pillanatától az apa is ott legyen a gyereke mellett.

Mint írja, tapasztalatai szerint a férfiak elkezdték felfogni, mekkora felelősségük van abban, hogy a gyerekük később hogyan boldogul a világban, és úgy látja, ez mostanra nem csak az úri flaszterértelmiség hóbortja.

A lassú példamutatás a társadalom minden rétegében hat. És ez jó! Ez jön szembe az Instagramon, a közösségi média láthatóvá teszi, milyen szuper apukák vannak. Én is megnézem a brit dokkmunkást, aki tündérkének öltözik, mert ezt kérte a kislánya. Lassan, de biztosan beépül az újabb generációkba, hogy az apának dolga van. Ez a kampány sem dorgálni akarja a férfiakat, csak ráerősít arra, ami elindult. Nem elveszett dolgok ezek.

– tette hozzá.

Nők Lapja
Kapcsolódó
Nagy Ervin címlapon pózol ikerlányaival
A 47 éves színész most minden szabad percét a gyerekeivel tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik