Élet-Stílus

Bár lelki betegség, nem igaz, hogy nincs hatással a testünkre a depresszió

Getty Images
Getty Images
Nemcsak a testi betegségeink vannak hatással a lelkünkre, a hangulatunkra, hanem ez fordítva is igaz: a lelki problémáknak is vannak testi megnyilvánulásai.

Ha a depresszióra gondolunk, elsősorban olyan tünetekkel párosítjuk, mint a levertség, kedvetlenség, rossz közérzet, szomorúság.

A fáradtság is árulkodó lehet

A lelki nehézségeknek fizikai megnyilvánulásai is vannak, elég csak azokra a gyakran említett, további jelekre gondolni, mint az álmatlanság és a folyamatos fáradtság, illetve az erőtlenség. Hányszor lehet hallani, hogy egy depressziós ki se tud kelni az ágyból?

Persze ezeket különösen nagy stressz hatására is érzékelhetjük, de ha mindez irracionális érzelmekkel, apátiával együtt jelentkezik, akkor már valószínűbb, hogy a fáradtságot a depresszióval magyarázhatjuk.

Fájdalmak

Kutatások arra jutottak, hogy egy depressziós sokkal érzékenyebben reagál különböző fájdalmakra. De nemcsak a fájdalomérzékelés változik meg tőle, hanem számos testi fájdalmat is okozhat.

Például:

  • Fejfájást – főként, ha az levertséggel párosul -, illetve a szemöldökünk környékén érzett feszültséget.
  • Hasi panaszokat, köztük görcsös fájdalmat, hányingert vagy puffadást. Egy harvardi tanulmány arra jutott, hogy a depresszió és az emésztőrendszeri gyulladások összefügghetnek. A bélflóra egyensúlyának megbomlása ugyancsak összefüggésbe hozható a lelki egyensúly felborulásával.
  • Hát- és izomfájdalmakat. Bár trükkös, mert azt hihetnénk, a rossz ülőalkalmatosság vagy testtartás miatt van, kutatók azt gyanítják, a depresszió miatt gyulladás alakulhat ki a testünkben.
  • Mellkasi fájdalom, illetve szívprobléma is kialakulhat a depresszió miatt. A többi említett tünetnél is, de ebben az esetben különösen fontos, hogy szakemberhez forduljunk.

Látásromlás

Annak dacára, hogy nem gyakori, akár ez is megeshet depresszió esetén. A lelki egészség megromlása rontja a kontrasztérzékenységünket. Egy kutatás arra jutott, romolhat tőle a fekete-fehér képek felismerése.

Anyagcserezavar

Az érzelmeink megzavarhatják az anyagcserénket is, illetve az azt szabályozó hormonokat.

Súlyváltozás

Étkezési szokásaink is megváltozhatnak, akár súlynövekedés – hasonlóan a stresszevéshez –, akár súlycsökkenés is előfordulhat, hiszen a depressziótól csökkenhet az étvágyunk.

Szexuális problémák

A depresszió hatással lehet a szexuális életre (csökkenő libidó, az intimitása megélésének változása) és a teljesítőképességre is. Rövid távon stressz is okozhatja, de ha hosszabb ideje érzékeljük, akkor depresszió is állhat a háttérben.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Phytotec Hungaria Bt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik