Élet-Stílus

A különalvás nem feltétlenül az elhidegülés jele egy párkapcsolatban, pozitív hozadékai is lehetnek

Getty Images
Getty Images
Ha valamilyen okból problémáink akadnak az alvással, az az egész életünkre hatással van. Bármi lehet zavaró éjszakai tényező – nemritkán éppen az a szeretett személy, akivel megosztjuk az ágyunkat. Ilyenkor érdemes feltenni a kérdést, hogy a párkapcsolatunk vagy a kipihentség a fontosabb-e a számunkra. Cikkünkben végigvesszük az együtt- és a különalvás előnyeit és hátrányait.

Ahány ember, annyi alváspreferencia. Változó, hogy kinek hány óra az alvásigénye, hűvös vagy meleg szobában szeret elszenderedni, teljes sötétségben vagy természetes fényben, esetleg kislámpa mellett. Vannak éberalvók, akik csak totális csendben tudnak nyugovóra térni, mások egy rockkoncert közepén is el tudnának aludni. Abban is különbözünk egymástól, hogy míg valaki csak a kedvese karjában tud álomba merülni, mások ezt nem igénylik, sőt, kifejezetten zavaró számukra egy másik ember jelenléte az ágyban.

Összebújni vagy sem, ez itt a kérdés

Az alvás az egyik legfontosabb biológiai szükségletünk, elengedhetetlen az emberi élet fenntartásához, így érdemes kiemelt figyelmet szentelni annak, hogy ezt az alapvető igényt maradéktalanul kielégítsük. A rossz, folyamatosan megszakított, megzavart alvás ugyanis rendkívüli mértékben ront az alvás minőségén, ezáltal pedig a mindennapi életünkre, a párkapcsolatunkra is hatással lehet.

A jó alváshoz nem elég egy kényelmes ágy, más körülményeknek is nagy jelentőségük van. Ráadásul, ha egy ágyban alszunk a partnerünkkel, akkor egy másik személy szükségleteit is figyelembe kell venni, és alkalmazkodni kell azokhoz. Valaki kifejezetten szeret a párja szuszogására elaludni, másoknak ez inkább csak egy újabb, a horkolással egy kategóriába eső, zavaró zaj. Egyeseknek a társ közelsége megnyugvást nyújt és biztonságot ad, másoknak nagyobb térre van szükségük a pihentető alváshoz. És akkor az éjszakai mozgolódásról, forgolódás-fészkelődésről még nem is beszéltünk, vagy arról, milyen bosszantó arra ébredni, hogy a párunk lehúzta rólunk a takarót, esetleg melegünk van az ölelésében. Az eltérő alvási szokások is okozhatnak problémákat: például, ha a pár egyik tagja korán fekvő, míg a másik szeret tovább fennmaradni, vagy ha egyikük gyakran kijár mosdóba az éjszaka közepén, ezzel felébresztve a hálótársát.

Ha bármilyen okból hosszú időn keresztül gyenge az alvásminőségünk, az könnyen további problémák megjelenéséhez vezethet, akár a párkapcsolatban is. A kialvatlanság fáradékonyságot, ingerlékenységet és feszültséget okozhat, ami bizony a velünk együtt alvó élettársunkra is hatással van. Amennyiben a pár két tagja közül az egyik, vagy akár mindkettő rosszul alszik, kifejezetten ártalmas lehet ragaszkodni a közös hitvesi ágyhoz. Visszatérő problémák esetén – amikor már a füldugó és a szemmaszk sem segít a helyzeten – a folyamatos harc és kialvatlanság helyett dönthetünk úgy, hogy külön hálószobába költözünk, ha van rá lehetőségünk.

A különalvás adott esetben javíthat is a kapcsolaton

Ha van rá esély, hogy a külön hálószobától javul az alvásminőség, érdemes átgondolni a lehetőséget. Gondolj csak bele: ha neheztelsz a párodra azért, mert miatta nem tudsz aludni, az sokkal károsabb lehet a kapcsolatotokra nézve, mint az, hogy nem egymás mellett zuhantok öntudatlan állapotba minden este.

Egyeseknek a különalvás épp olyan kellemes, mint másoknak a partnerükkel alvás. Bár utóbbinak is vannak tudományosan bizonyított testi és fiziológiai előnyei (például, hogy biztonságérzetet ad a párunk közelsége, ami meghosszabbíthatja a mélyalvásos szakaszokat, ennek hatására pedig sokkal pihentebben, megemelkedett energiaszinttel ébredünk – már ha nem merül fel a fentebb tárgyalt problémák közül egy sem), a hátrányairól sem érdemes megfeledkezni. Paul C. Rosenblatt szociológus, családkutató professzor írt egy könyvet az együttalvásról, amelyet saját kutatására alapozott. Ebben tucatnyi házaspárt kérdezett meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az együttalvás sok esetben pszichológiai problémák kialakulásához vezet, és gyakran álmatlanságot vagy más rendellenességet is okozhat.

A hálószoba az életünk egyik legfontosabb helyszíne, az a hely, amelynek nyugalmat kéne biztosítania, gyakran mégis az otthoni feszültségek középpontja: a házastársak általában ott vitatkoznak a mindennapok apró dolgairól.

A tudósok szerint ezeket a problémákat a legegyszerűbben a különalvással lehet megoldani, csak az emberek sok esetben nem képesek leküzdeni azt a sztereotípiát, hogy az együttalvás sokkal természetesebb. Nem érdemes azonban csak azért ragaszkodni ehhez a gyakorlathoz, mert a köztudatban az él, hogy ez a megszokott vagy társadalmilag elvárt út.

A különalvás egyáltalán nem a modern kor szüleménye. Bár a szokások kultúránként és személyenként is eltérők, az európai lakosságról általánosságban elmondható, hogy régen, főleg a felsőbb társadalmi osztályokban, az arisztokrácia körében az volt a bevett, hogy a férj és a feleség a hitvesi „teendők” ellátása után külön helyiségben hajtotta álomra a fejét. Ez a trend napjainkban újra virágkorát éri: a külön ágyban vagy hálószobában alvás ugyanolyan elfogadott lett, mint az, ha valaki a gyerekeivel vagy éppen a házi kedvencével együtt tölti az éjszakákat.

Különalvás = elhidegülés? Dehogy!

Az első és egyben legfontosabb félelem az együttalvás megszüntetését illetően, hogy az idővel szakításhoz, elváláshoz vezethet. A külön hálószoba azonban nem mindig egyenlő a kihűlt kapcsolattal. Régóta a közbeszéd része, hogy a szerelem elmúlását, az intimitás elvesztését okozza, ha a felek valamilyen okból nem alszanak együtt. Ám ha emögött alvászavarral kapcsolatos problémák húzódnak meg, a dolog teljesen természetes.

Önzőség lenne csak azért ragaszkodni az együttalváshoz, mert rettegünk az elhidegüléstől: a különalvás ebben az esetben tényleg csak az alvásról szól, kizárólag praktikus, mintsem érzelmi okai vannak. Attól még lehet együtt tévézni, olvasni, elalvás előtt beszélgetni, egymásnak jóéjt-puszit adni. Az összebújás, intimitás az alvásidőn kívül is megoldható, utána meg mindenki szépen átmegy a saját hálószobájába, és az addig rosszul alvó pár tagjai egyedül kipihenhetik magukat. Reggel pedig frissen, jókedvűen lehet újra üdvözölni egymást.

Egy párnak azt kell tennie, ami a legjobban működik a kapcsolati dinamikájukban. Ha ez azt jelenti, hogy a saját érdekükben külön alszanak, akkor az a fontos, hogy közösen kialakítsák a számukra megfelelő rendszert, mert nem biztos, hogy ami működik az egyik párnál, az a másiknál is működni fog. Mint a párkapcsolat minden egyéb részében, itt is a legfontosabb a felek közötti kommunikáció. Akármilyen indokkal igényled az éjszakai magányt, ha az a te célodat szolgálja, akkor érdemes ezt őszintén elmondani a párodnak, vagy éppen türelmesen meghallgatni a másik érveit, hiszen mindenkinek csak jót tesz egy kipihent, energikusabb, boldogabb, egészséges társ.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik