Élet-Stílus

Ezeket tegye, ha enyhíteni akarja a parlagfű-allergia tüneteit

Getty Images
Getty Images
A parlagfű-allergia kifejezetten bosszantó tud lenni, hiszen orrdugulással, tüsszögéssel, orrfolyással, szemviszketéssel járhat, és hónapokig tarthat, amikor a parlagfűnek szezonja van. Szerencsére van mit tenni ellene, az otthoni praktikáktól az immunterápiáig elég széles a skála.

Július végétől, augusztus elejétől már lehet számítani arra, hogy a parlagfű-allergiásoknál megkezdődik a szezon. A tünetek nagyon jellegzetesek: orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés a jellemző. Ha ezek a parlagfű pollenszezonjában jelentkeznek, akkor borítékolható, hogy erre a növényre vagyunk allergiások.

Parlagfű-allergia bármikor kialakulhat, gyerekkortól kezdve egészen a negyvenes éveinkig jelentkezhetnek a tünetek. Azt is nehéz kiszámítani, mikor milyen súlyosak: lehet olyan év, amikor teljesen eltűnnek, aztán újult erővel térnek vissza. Az, aki már egy ideje szenved a parlagfű-allergiától, valószínűleg próbál minden módon megszabadulni a panaszoktól. Az alábbi tippek segíthetnek ebben.

Már a tünetek megjelenése előtt érdemes elkezdeni a gyógyszerezést

A szezon elején, de még a komoly tünetek megjelenése előtt jó elkezdeni szedni az orvos által felírt, esetleg vény nélkül kapható, de korábban már bevált gyógyszereket. Mindenképpen győződjön meg arról, hogy van elegendő otthon a felírt és/vagy bevált szerekből, hogy ne akkor kelljen rohangálni, amikor a torokkaparástól már nem is tud rendesen aludni.

Tartsa zárva az ablakokat – még a kocsiban is!

Talán nem meglepő, de a pollenek ellen viszonylag hatékonyan védekezhetünk azzal, hogy egész egyszerűen nem engedjük be őket az életterünkbe. Persze teljesen nem tudjuk kiszűrni őket, de hasznos ebben az időszakban minimálisra korlátozni a szellőztetést, és autózás közben se húzzuk le az ablakot, inkább használjuk a klímát.

Gyakran mosdassa a házi kedvenceket!

Nem gondolnánk, de az alacsony termetű kutyák vagy macskák nagyon könnyen behozhatják a lakásba a polleneket, főleg akkor, ha fás-füves területen sétáltatjuk őket, esetleg bejárhatnak az udvarból. Ha megviseli a pollenallergia, fürdesse gyakrabban a házi kedvenceket, hogy kimossa a polleneket a szőrükből. Ha teheti, ebben az időszakban a macskákat például kevesebbet engedje ki a szabadba, és a kutya se olyan területen sétáljon, ahol sok a parlagfű.

Mi se vigyünk a lakásba polleneket!

A bejáratnál érdemes levetnünk az utcai ruhánkat, gyakrabban zuhanyozni és hajat mosni, mert mi is nagyon könnyen bevihetjük a pollent a lakásba, ami aztán megkeserítheti az egész további napunkat. Ha olyan helyen túrázunk, ahol sok a pollen, és van rá esély, hogy parlagfüvet is hazaviszünk, hazaérve mindenképpen azonnal tisztálkodjunk, mielőtt leülünk a kanapéra vagy végigsétálunk az egész lakáson. Így minimalizálhatjuk a beltéri pollen mennyiségét.

Figyelje a pollentérképet!

Szerencsére ma már azt is megfigyelhetjük, hogy mikor, mely területen kifejezetten nagy a pollenkoncentráció. Ha súlyosabbak a tüneteink, ezeket a helyeket érdemes kerülni. Akár az időjárást, ezt is megnézheti indulás előtt, és eszerint tervezheti a napját, minimalizálva a pollennel találkozás lehetőségét.

Érdemes elgondolkodni az immunterápián

Ha tényleg nagyon zavarók a tünetei, jó megoldás lehet az immunterápia. Az allergénspecifikus immunterápia nemcsak a tüneteket kezeli, mint a gyógyszerek, hanem a parlagfű-allergia kiváltó okát is megszünteti: az immunrendszer rossz működését állítja helyre. A kezelés nem rövid, nagyjából 3-5 éven át zajlik, de tartósan, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszokat, valamint bizonyítottan megakadályozza a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik