Élet-Stílus

Stressz nélkül télen – tippek az ünnepi hajtás nyugalmas átvészelésére

Getty Images
Getty Images
A téli hónapok beköszöntével sokaknál már önmagában az is levertséget, stresszt okoz, hogy rövidülnek a nappalok és az időjárás sem épp a legbarátibb. Ezt csak tetézi az év végi zárás időszaka a munkahelyeken, valamint a közelgő ünnepek okozta stressz. Mit tehetünk, hogy jobban viseljük ezt a zaklatott időszakot?

Temérdek kutatás bebizonyította már, hogy a tartósan fennálló stressz megviseli az immunrendszerünket (ami a koronavírus-járvány idején még nagyobb problémát jelent), emiatt könnyebben kaphatunk el például náthás megbetegedéseket. A gondokat csak tetézi az ünnepi időszakkal járó stressz, hiszen nagyon rá lehet feszülni az ajándékvásárlásra, az optimális időbeosztásra vagy akár a karácsonnyal kapcsolatos pénzügyi kihívásokra.

Szerencsére számos praktikát bevethetünk annak érdekében, hogy a karácsonyi szezont stresszmentesen éljük át.

Mire görcsölünk rá?

Bár legtöbbünk alig várja a téli ünnepeket, az elmúlt évtizedekben mégis kialakult az „ünnepi stressz” fogalma. Ennek az időszaknak a pihenésről, nyugalomról kellene szólnia, mégis előfordul, hogy éppen az ellenkezőjét éljük meg, javarészt az alábbi problémák miatt:

Időbeosztási gondok

Már november elején azon stresszelünk, milyen ajándékokkal lepjük meg a szeretteinket, barátainkat. Ehhez időben fel kell mérni minden helyzetet, amit azonban az is nehezít, hogy a legtöbb munkahelyen az év végéhez közeledve növekednek meg igazán az elvárások. Ezzel párhuzamosan a szabadidőnk is csökken, kialvatlanok leszünk, ami tovább növeli a stresszt.

Illogikus elvárások

Az ünnepi készülődés során hajlamosak vagyunk olyan elvárásokat támasztani saját magunk felé, amit évről-évre szinte képtelenség megugrani. Kezdve azzal, hogy legyen tökéletes minden karácsonykor: az ételek, a fa, az ajándékok, a díszítés. Általában úgysem sikerül mindent tökéletesen megvalósítani, de ha görcsösen ragaszkodunk az eredeti elképzeléseinkhez, az csak megkeseríti az életünket, növeli bennünk a feszültséget.

Nem figyelünk magunkra

A sok munka és az ünnepi készülődés közepette általában az ember pont magáról feledkezik el. Az amúgy is stresszes időszakban elfelejtünk például mozogni, sportolni.

Halmozás

Karácsony közeledtével gyakori, hogy az emberek némi plusz pénz reményében túlhajtják magukat a munkában. Mondani sem kell, hogy ez sem tesz jót az idegrendszernek. A prémium hajszolásával ráadásul óvatlanul is megágyazhatunk a depressziónak, ha kimerülésig hajszoljuk magunkat.

Engedjünk el mindent!

Gyaníthatóan sokan találkoztak már a képpel: anyuka főzi a karácsonyi ebédet, apuka próbálja a fenyőfát a tartóba helyezni, mialatt mind a ketten azt mormogják, „csak legyünk már túl rajta!” Ha a kép nem ismerős, az jó jel, ám a magyar társadalom igen nagy százaléka hasonló stresszfokozaton éli meg az ünnepeket. Pedig nagyon könnyen, szinte minimális odafigyeléssel csökkenteni is lehet az ünnepi készülődéssel járó stresszt.

Kezdjünk el időben készülni!

Lényeges, hogy már október és november környékén előre gondoljunk a decemberi hajtásra. Tervezzük meg, kivel mikor találkozunk majd az ünnepek során. Hasonlóan járjunk el az ajándékvásárlás és a sütés-főzés kérdésében is.

Húzzunk meg egy vonalat az elvárásainkat illetően

Fogadjuk el: tökéletes ünnepet úgysem tudunk összehozni, hiszen valamilyen hiba bizonyára becsúszik majd a gépezetbe életünk bármely frontján. Gondoljuk végig, mit leszünk képesek bizonyos területeken (munka, karácsony) megvalósítani, amihez tartsuk is magunkat. Ne akarjunk mindent tökéletesre csiszolni, inkább gondolkozzunk kisebb lépésekben.

Szellemileg és testileg is kapcsolódjunk ki

Amint ráfordulunk az ünnepi időszakra, jellemzően annál kevesebbet szánunk a testmozgásra, holott a lelki frissességhez elengedhetetlen, hogy akár bent, akár a szabadban rendszeresen mozogjunk egy keveset. Érdemes egyfajta rutint kialakítani a téli hónapokban, hogy erre is jusson időnk minden héten, hiszen ezáltal is jelentősen csökkenthetjük a stresszt.

Étkezés

Próbáljunk olyan ételeket fogyasztani a téli hónapokban, amelyekkel pótolni tudjuk a napfényhiány miatt csökkenő D-vitamin-ellátást: ilyen pl. a gomba, a tengeri halak, a tojás, a tejtermékek vagy a frissen facsart narancslé.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik