Élet-Stílus

Senki sem hallott volna a kormánykritikus raktárkoncertről, ha nem cenzúrázzák

Kósz Jenő
Kósz Jenő
Állami finanszírozású raktárkoncertet adhatott egy kormányellenességéről híres punkzenekar. A műsorukat azonban utólag cenzúrázták, közreműködő fellépőjük pedig egy rejtélyes bántalmazási ügy áldozatává vált. Megkerestük a zenekar tagjait, illetve a koncert szervezőjét.

Raktárkoncertet tartott 2020. október 24-én a Hétköznapi Csalódások. Az 1990-ben alapított pécsi punkzenekar nem tartozik a jelenlegi kormánypártok legnagyobb rajongói közé. Már az ezredfordulón dalt írtak Viktor címmel a miniszterelnökről és a savanyú narancsról, de a 2010-es fülkeforradalom után is születtek kormánykritikus számaik, mint például a Geciország vagy a Soros. Amikor a zenekar 2013-ban Kapd be VikTour címmel hirdetett turnét, önkormányzati nyomásra mondta le a már lefixált fellépésüket a kiskunhalasi Freedom Music Club tulajdonosa.

A raktárkoncerteket a magyar állam finanszírozza, a lebonyolításukat egy állami vállalat, az Antenna Hungária Zrt. végzi. A programsorozatot azért hozták létre, hogy azokat a zenészeket támogassák, akik jelentős bevételektől estek el a koronavírus-járvány miatt.

Kapcsolódó

A fellépők százas listáját a Miniszterelnöki Kabinetiroda felkérésére Lobenwein Norbert, a Volt és a Strand fesztiválok főszervezője állította össze. Az „élő legendák” és a népzenészek mellett a legnépszerűbb fesztiválelőadók kerülhettek fel rá. Utóbbi volt a legszélesebb kategória, ami az alapján állt össze, hogy melyik zenekarnak hány koncertje lett volna a tizenhárom legnagyobb nyári fesztiválon. Így kapott lehetőséget az állami programsorozatban a Hétköznapi Csalódások is.

A zenekar egy január 24-i Facebook-bejegyzésben azt írta, a koncertfelvételüket cenzúrázták. A hivatalos videóból több számukat kivágták, a színész pedig, aki bohócjelmezben konferálta fel a számaikat, egyetlen pillanatra sem látszik. Sőt, a bohócot alakító színészt, Borbíró Andrást két nappal a fellépés után ismeretlen tettesek megverték saját házának kapujában.

Megyeri Ferenc, a Hétköznapi Csalódások énekese és egyik dalszerzője a 24.hu-nak azt mondta, Borbíró az incidens másnapján elmondta nekik, mit történt vele. A zenekar első reakciója az volt, hogy azonnal feljelentést kell tenni, de aztán meggondolták magukat.

Voltak itt olyan ügyek, amikor nagydarab, kopasz emberek országgyűlési képviselőket szorítottak hátra a választási irodában, vagy aktivistákat bántalmaztak a Városligetben. Filmfelvétel van róluk, mégsem lett ezeknek az ügyeknek semmilyen következménye. Akkor mit várhattunk volna egy ismeretlen tettesek ellen tett feljelentéstől? Egy olyan országban, ahol a rendőrséget Pintér Sándor, az ügyészséget meg Polt Péter vezeti, szerintem semmit.

Megyeri azt mondja, Borbíró bántalmazásának ügyét októberben, önmagában, bizonyítékok nélkül nem akarták nyilvánosságra hozni. Miután azonban szembesültek a műsoruk megvágásával, és úgy döntöttek, hogy elkészítik a raktárkoncertjük saját, cenzúrázatlan verzióját, úgy érezték, le kell írniuk, mert hozzátartozik a teljes történethez.

A már említett Facebook-bejegyzésben az áll, hogy a zenekar szerint a bántalmazással kapcsolatban több dolog is gyanús. A raktárkoncert helyszínén járványvédelmi okokból az összes fellépő nevét és adatait, így a lakcímét is elkérték. Borbírót pedig, akiről csak az tudhatta, hogy ő alakította a bohócot, aki ott volt a felvételen, az otthona előtt támadták meg. Megyeri mindezzel együtt azt mondja:

Nem állítunk semmit, mert nincsenek a kezünkben bizonyítékok. Leírtuk azt, ami velünk és a közreműködő fellépőnkkel történt, és ebből mindenki, aki végig élte velünk az utóbbi tíz évet Magyarországon, azt rak össze magában, amit akar.

Borbíró András is leszögezi: ő sohasem állította, hogy a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertjén vállalt szerepe miatt bántalmazták.

Nem lehetek száz százalékig biztos benne, hogy miért történt, az elkövetők ezt nem közölték velem. Csak annyit kérdeztek, színész vagyok-e. Van azonban néhány dolog, például az időbeli egybeesés, ami miatt azt gondolom, lehetett összefüggés a raktárkoncert és a bántalmazásom között. Korábban nem történt velem hasonló, haragosaim nincsenek, és nem mozgok olyan körökben, ahol ilyen módon szokták rendezni az emberek a sérelmeket.

A raktárkoncerten betöltött szerepével kapcsolatban Borbíró azt mondja, nagyon meglepődtek, amikor látták, hogy őt teljesen egészében kivágták a felvételből. Azt gondolták, hogy ha valamibe, akkor a bohóc szövegeibe biztosan nem lehet majd belekötni, hiszen azok túlnyomó része idézet volt, ami korábban kormánypárti politikusok szájából hangozott el.

A legérdekesebb kérdés szerintem az, hogy ki és miért döntött úgy, hogy a felvételt így kell megvágni. Ki és miért félt attól, hogy baja lesz abból, ha ez a műsor az eredeti formájában jelenik meg? Ha nem nyúltak volna bele ennyire durván, megnézte volna a zenekar pár száz vagy pár ezer fős rajongótábora, és a kutya nem beszélt volna róla.

A cenzúrázott koncertfelvétellel kapcsolatban Megyeri azt mondja, nem keresték a botrányt, nem akartak maguk körül felhajtást. Annyit szerettek volna, ha a többi zenekarhoz hasonlóan leadhatják a műsorukat, és az teljes egészében megjelenik. A raktárkoncert felvételére előre egyeztetett műsorral érkeztek, így elvileg senkit sem érhetett meglepetés azzal kapcsolatban, hogy mit fognak játszani.

Amikor megérkeztünk, a technikai személyzet tagjai, odasugdosták nekünk, hogy ott vannak a nagykutyák is, vagyis a párt emberei, emiatt azt gondoltuk, lesznek viták. Arra számítottunk, ha észrevesznek dolgokat, amik számukra anomáliát jelentek, majd szólnak, megpróbálnak belenyúlni a műsorba, és felkészültünk, hogy majd valahogy visszaverjük ezeket a próbálkozásokat. Persze nem fizikailag. Rögtön az elején kérték, hogy cseréljem le a fekete pólómat, aminek a mellkasán nagy, fehér betűkkel a SOROS felirat áll. Mondtam, hogy nem, mire néhány perc csend után szóltak, hogy jó, akkor kezdődhet a felvétel.

Megyeri azt mondja, onnantól kezdve nem próbáltak beleszólni semmibe. Akikkel együtt dolgoztak, mind profik voltak, rendesek és segítőkészek. Lement a műsor, a zenekar összepakolt és hazament. Csak két hónappal később kapták meg a szervezőktől a durván megvágott felvételt. Reklamáltak, de azt a választ kapták, hogy vagy így jelenik meg, vagy sehogy, de akkor a gázsijukat sem kapják meg. A zenekar úgy döntött, inkább nem mennek bele értelmetlen vitákba, valószínűleg úgysem azzal az emberrel beszélgettek volna, aki az érdemi döntéseket meghozza. Inkább „leokézták” a felvételt, a raktárkoncert gázsijából pedig újra felvették a műsort – cenzúrázatlanul.

Mi sosem a zenélésből éltünk, mindig munka mellett csináltuk, úgyhogy számunkra a koronavírus miatti leállás nem kenyérgondokat jelentett, mint ahogy sajnos nagyon sokaknál. A raktárkoncert-felkérésnek mégis nagyon örültünk, gondoltuk a közönségünket némileg talán kárpótolja, hogy ha nem is élőben, de láthatja a zenekart. Meglepődtem, mert nem néztem ki a kormányból, hogy valakiken tényleg segíteni akarnak a haverjaikon meg a családtagjaikon kívül, de volt bennem egy halvány remény, hogy az ötszáz negatív húzásuk mellett lesz egy pozitív is. Nem jött be.

A kérdéseinkkel kerestük a raktárkoncerteket lebonyolító Antenna Hungáriát is. Egyebek mellett azt kérdeztük a cégtől, hogy igazak-e a Hétköznapi Csalódások cenzúrával kapcsolatos állításai, ha igen, miért vágtak ki számokat a felvételből, illetve, hogy más előadókkal kapcsolatban is előfordult-e, hogy kiszerkesztettek dalokat a műsorukból, vagy a fellépőruhájuk cseréjére kérték őket.

Fuzik Anita, a cég kommunikációs osztályvezetője azt írta,

a Raktárkoncert weboldalára és a mindigTV GO felületére feltöltött felvételek minden esetben kizárólag az előadókkal való előzetes egyeztetés után és a jóváhagyásukat követően kerülhetnek ki. Így történt ez a Hétköznapi Csalódások együttes esetében is.

A cenzúrázott koncertváltozat – regisztrációt követően – jelenleg is megtekinthető a mindigTV GO oldalán, a zenekar verzióját január 31-én, este hattól lehet megnézni a Hétköznapi Csalódások YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik