Élet-Stílus

Magyarország és a prosztata: mi az, amiben különlegesek vagyunk?

A férfiak jelentős része élete során találkozik valamiféle prosztata-, vagyis dülmirigy-megbetegedéssel. Ilyen a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, legsúlyosabb esetben pedig a rák. Ezért érdemes a 45 évesnél idősebbeknek rendszeresen részt venniük prosztatavizsgálaton.

Nem szabad ezt félvállról venni: a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adatai alapján a magyar férfiak daganat miatti elhalálozásának okai között negyedik helyen áll a prosztatarák. Ami azt jelenti, hogy hazánkban évente körülbelül négyezer férfinél állapítják meg a betegséget.

A szűrés fontosságáról legyen még itt pár adat. Noha a halálozási adatok alapján „csak” a negyedik helyen áll a prosztatarák, ha azonban a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedéseit nézzük, akkor a lista első helyén találjuk. Ennek az a magyarázata, hogy a betegség korai felismerése esetén 98 százalékos a túlélési arány, ugyanakkor a későn felfedezett prosztataráknál már csak 26 százalékos.

Bár nem vagyunk az élmezőnyben, de azért nem szabad elfelejteni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-es kutatását, miszerint

Magyarország Európában a 22. helyen áll a prosztatarákos megbetegedések listáján,

amin egyébként Németország áll az első helyen, a németeket pedig Franciaország és Nagy-Britannia követi.

A prosztata megnagyobbodása pedig még több embert érint. Az 50 éves férfiak 50 százalékánál, 80 évesen pedig 75 százalékuknál mutatható ki az elváltozás, és bár nem mindenkinek, de mintegy 40-45 százalékuknak panaszokat is okoz – tudható meg szintén az Urológiai Klinika adataiból.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Cavallini James / BISP / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik