Élet-Stílus

4 ok, amiért a jó alvás fontosabb, mint gondolnánk

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás nemcsak szellemileg, de fizikailag is nagyon sokat javít az ember teljesítőképességén.

Azt mindenki tudja, hogy az alvás életünk természetes része. Napjaink legalább harmadát alvással töltjük, és legtöbben úgy gondoljuk, ez elég is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Sőt, sokak szerint ennyi sem kell, mert ők kevesebbel, mondjuk öt-hat óra alvással is beérik.

Pedig az alvásnak sokkal nagyobb jelentősége van az ember testi és szellemi egészségében, mint gondolnánk. Összeszedtünk néhány nagyon fontos tényt arról, hogy pontosan mennyit is számít a megfelelő mennyiségű, de főleg pihentető alvás.

A rossz alvás elhízáshoz vezethet

Több olyan tanulmány is van, amely szerint a rossz minőségű alvás egyenes következménye lehet az elhízás. A legtöbb ilyen írás kifejezetten kiemeli, hogy az alváshiány a túlsúly egyik legjelentősebb kockázata, ami a gyerekekre jelenti a legnagyobb veszélyt.

A témakörben készült egyik fontos tanulmány azt mondja, hogy a keveset alvó gyermekeknek 89 százalékkal, a felnőtteknek pedig 55 százalékkal nagyobb esélyük van az elhízásra, mint az eleget alvóknak.

Ezért érdemes fejben tartani, hogy ha le szeretnénk fogyni, akkor nagyon fontos, hogy annyit aludjunk, amennyit az életkorunk megkíván.

A jó alvók eleve kevesebb kalóriát fogyasztanak

Az elhízás kockázatának egyik közvetlen oka az, hogy akik jól alszanak, azoknak kisebb az étvágya. Az alvászavar, de kifejezetten a kevés alvás ugyanis hatással van a szervezetben az éhség- és jóllakottság-érzést szabályozó hormonokra is.

Ébrenlétkor megemelkedik a szervezetben az éhségérzetet közvetítő ghrelin nevű hormon szintje, és csökken a leptin nevű hormon szintje, amely ennek az érzésnek az elnyomásáért, vagyis a jóllakottság érzésért felel. Vagyis, ha keveset alszunk, akkor a domináló „éhséghormon” folyamatos evésre késztet bennünket, ami egyenes út az elhízáshoz.

Minél többet alszunk, annál jobban tudunk koncentrálni

Az alvás az agyműködés számos területére, így a figyelemre is hatással van. A kevés alvás pedig jelentősen rontja a koncentrációnkat.

Egy fontos kutatásban – amelyben gyakorló orvosok vettek részt – a hagyományos rendszerben, azaz több mint 24 órás, folyamatos műszakban dolgozó orvosok 36 százalékkal több komoly hibát vétettek, mint azok, akiknek volt idejük aludni munka közben.

Más kutatások szerint az alvásmegvonás az alkoholos befolyásoltsághoz hasonlóan hat az emberi agy néhány funkciójára, de volt olyan vizsgálat is, amely kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű alvás jótékony hatással van a gyermekek és a felnőttek problémamegoldó képességére és memóriájára.

A jó alvás segít jobb fizikai állapotba kerülni

Az alvás nemcsak a gondolkodásunkban játszik fontos szerepet, hanem a fizikai teljesítőképességünkben is. Egy kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van az alvás a profi sportolókra. Kimutatták, hogy a kosárlabdázók esetében a több alvás jelentősen javított a sebességükön, a pontosságukon és a reakcióidejükön is.

A kevés alvás különösen a nőkre van negatív fizikai hatással. Egy vizsgálat 2800 nőnél mérte fel, hogy kevés alvás után lassabb a mozgásuk és csökken a kezük szorítóereje.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStock

Olvasói sztorik