Élet-Stílus

Ezek a legjobb anyagok pizsamához, bármilyen körülmények között

Nem csak az alvás körülményei fontosak, de az is, hogy mit viselünk alvás közben.

A jó alvásnak sok fontos eleme van. Nehéz lenne fontossági sorrendet állítani, de érdemes elsők között említeni a rendszerességet és a nyugalmat. Vagyis azt, hogy ha tehetjük, minden nap azonos időben, és lehetőleg nyugodt lelkiállapotban bújjunk ágyba.

Ugyancsak nagy hatása van az alvás minőségére a környezetnek, ahol alszunk: elég sötét-e, elég csöndes-e, illetve megfelelő hőmérsékletű-e a szobánk, ahol álomra hajtjuk a fejünket.

Végül, de nem utolsósorban az sem mellékes, hogy mit viselünk alvás közben!

Marilyn Monroe, az egykori amerikai filmcsillag bevallottan csupán egy csepp parfümöt fújt magára, úgy bújt ágyba, ám ez nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás. Ugyan sokan vannak, akik szívesen alszanak “Ádámkosztümben”, de a legtöbben talán mégis hálóinget, vagy pizsamát használunk erre a célra. A fazon alkalmazkodhat az évszakhoz: lehet ujjatlan vagy hosszú ujjú, mini vagy maxi, rövid vagy hosszúszárú, a lényeg, hogy kényelmes legyen, ne szorítson sehol. A fazonnál is fontosabb a megfelelő anyag: ha ugyanis nem szeretjük a választott anyag érintését, akkor nem fogunk tudni rendesen aludni. Mivel ez a ruhadarab folyamatosan a testünkhöz ér alvás közben, így, ha a selyem túl csúszós, túl hideg az érintése, akkor egy selyempizsamában – legyen az bármilyen szép – nehezen fogunk jól aludni.

Pamut

A pamut az egyik legmegfelelőbb pizsamaanyag: egyrészt, mert ez a természetes textília nagyon könnyű és puha tapintású, másrészt, mert remekül szellőzik, és nem irritálja a bőrt. Hátránya lehet, hogy nem kifejezetten jól szigetel, ezért ha nem használunk megfelelő takarót, akár fázhatunk is a pamutból készült pizsamánkban.

Selyem

Ez az anyag varázslatos hőszabályzó. Melegen tart, ha hideg van, és hűt, ha meleg van. A probléma az, hogy sajnos nem mindenki számára megfizethető, hiszen a valódi selyem meglehetősen drága, ráadásul a kényes anyag nem tűri a mosógépben való mosást. És mert nagyon csúszós, összevissza mozog a testen alvás közben.

Flanel

A pizsamavilág adu ásza: ha valaki hideg helyen alszik, érdemes flanelt hordania, mert nemcsak kényelmes, de nagyon melegen is tud tartani. Meleg időben természetesen kevésbé ajánlott, hiszen alvás közben sem jó, ha a testünk folyamatosan túl melegben van.

Bambusz

A bambusz rostjaiból fonják, elképesztően jó nedvszívó, ezért ha erősen izzadunk alvás közben, ez az egyik legjobb választás. Emellett hipoallergén alapanyag is, sőt, baktériumölő tulajdonságai is vannak, ezért a kényes bőrű alvóknak kifejezetten ajánlott. Nagy előnye, hogy természetes anyag lévén teljesen lebomlik, így ez a tulajdonsága a környezettudatos vásárlók számára talán még inkább vonzóvá teszi a bambusz alapú textíliát.

Gyapjú

A gyapjúnak valamivel több hátránya van, mint előnye. Nagyon melegen tart alvás közben, de nem annyira kényelmes. Sőt, igazából akár túl melegen is tarthat, ami alvás közben problémát jelenthet, főleg, hogy a levegő sem mozog igazán jól a gyapjú szálai között. A túlságosan jó szigetelés és a gyenge légáteresztés miatt a gyapjúpizsamánkba bizony könnyen beleizzadhatunk. A gyapjú ugyanakkor – mivel viszonylag durvább tapintású anyag – sokak bőrét irritálhatja, viszketést és a bőr kipirosodást okozhatja.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik