Élet-Stílus

A 7 legelképesztőbb tény az alvásról

Mindenki másként alszik. Az állatvilágban is jelentős különbségeket lehet tapasztalni: vannak fajok, amelyeknek az egész élete az alvásról szól, miközben mások alig pihennek. Az embereknél ugyancsak gyakoriak a nagyon furcsa alvási szokások.

Az emberek tizede fekete-fehérben álmodik

Egészen pontosan az emberiség 12 százaléka kizárólag fekete-fehérben képes álmodni. Ez azért is érdekes, mert régen pont fordítva volt ez az arány. Mielőtt a színes tévék megjelentek, csak az emberek 15 százaléka álmodott színeset, mostanra viszont ez megfordult.

A macskák életük kétharmadát alvással töltik

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a macskák “lusták”, rengeteget alszanak. Képesek bármilyen tárgyat ágynak használni: a laptop billentyűzetétől a zoknisfiókig. Szinte hihetetlen, hogy még a legkényelmetlenebbnek tűnő helyen is milyen békésen tudnak szundítani.

A zsiráfnak csak két óra kell

De korántsem a macskák a csúcstartók: a barna denevérnek közel 20 órányi alvásra van szüksége egy nap alatt. A másik véglet a zsiráf. A “hosszúnyakú” naponta kevesebb, mint 2 óra alvásidővel is beéri.

Az emberek a napjuk harmadát töltik alvással

Egy átlagos ember a napjának kétharmadát ébren tölti, és csak egyharmadát alvással. Ezt egy ismert magyar rocknóta is korrektül summázza: “8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” – vagyis megvan az egyharmad!

Egy kaliforniai diák maradt ébren a legtovább a világon

Az ébrenlét rekordját Randy Gartner állította fel 1964-ben, Kaliforniában, aki összesen 11 napot bírt ki alvás nélkül. Kéretik nem kipróbálni, mert ez a kísérlet otthoni körülmények között igencsak kockázatos: a tartós alvásmegvonás ugyanis akár végzetes kimenetelű is lehet!

A siketek rendszeresen jelelnek alvás közben

Mindenki arról álmodik, amit napközben tapasztal. A hallássérültek például rendszeresen álmodnak azzal, hogy jelelnek beszélgetés közben.

Van olyan betegség, amellyel fura dolgokat csinálsz alvás közben

A parasomnia néven összefoglalt tünetek igen változatosak. Ide tartozik a fogcsikorgatás, éjszakai felrettenés, a lidérces álom, az éjszakai falánkság, az alvajárás, az alvás közbeni furcsa, kontrollálatlan mozgások, vagy ennek éppen az ellenkezője, az alvási bénultság. Bármi is zavarja meg az éjszakai pihenés nyugalmát, biztosan nyomot hagy a másnapokon, hosszú távon pedig az életminőséget is negatívan befolyásolja.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik