Élet-Stílus

Hárman is mellrákban haltak meg, akiknek ugyanattól a donortól volt szervük

2007-ben halt meg stroke-ban egy donor, aki felajánlotta veséit, a tüdejét, a máját és szívét transzplantációra váró betegeknek. Hat évvel később azonban az öt befogadóból négy meghalt.

A szívet megkapó vérmérgezésben, míg a másik három mind mellrákban.

Az orvosok a szervátültetés előtt nem fedezték fel a rákot, ami mint trójai faló titokban bekerült a páciensek szervezetébe.

Szakértők szerint annak az esélye, hogy egy transzplantációtól valaki rákos lesz, egy a 10 ezerhez. Azt is gondolják, hogy hasonló, mármint, hogy egy donortól négy recipiens is beteg lesz, még nem fordult elő, és még sosem láttak olyat, hogy ilyen lassan fejlődne ki tumor egy szervezetben.

A különös esetre a Tübingeni Egyetem és az Amszterdami Szabadegyetem Egészségügyi Központjának kutatói derítettek fényt, és a Daily Mail számolt be róla.

Először egy 42 éves nőnél fedezték fel a rákot, aki a donor tüdejét kapta meg. Kevesebb, mint másfél évvel az átültetés után azért került a kórházba, mert nem működött rendesen a kapott szerv. Az orvosok mellrákot diagnosztizáltak nála, ami a tüdejéből indult ki és átterjedt már a csontjaira is, majd még a májára is, míg 2009 augusztusában meg nem halt.

A rákot azért nevezik ebben az esetben is mellráknak, mert a daganatok olyan sejtekből állnak, amilyen az eredeti rák volt, és ami jelen esetben a mellszövetben alakult ki  elsőként még a donornál, és onnan terjedt tovább, már a befogadó szervezetében.

Az orvosok DNS-teszttel azonosították, hogy ki a donor, és figyelmeztették az esetleges kockázatokra azt a két pácienst, akik a bal és a jobb veséjét kapták meg, egy 62 éves nőt és egy 32 éves férfit. Megvizsgálták őket, de nem találtak rákra utaló jelet.

Aztán a férfi vesékében mégis daganatot találtak 2011-ben, ahogy a nőnél is a májában, de csak a transzplantáció után öt évvel. A férfinek eltávolították a kapott veséjét, kemoterápiát kapott egy éven át, utána gyógyultnak nyilvánították.

A nőnek előbb a májában találtak tumort, később megjelent a veséjében, a csontjaiban, a lépében és az emésztőrendszere más szerveiben is. Két hónappal a diagnózist követően meghalt.

Foto: Thinkstock

A negyedik páciens egy 59 éves nő volt, aki májzsugor után kapta meg a donor máját. 2011-ben fedezték fel nála is a daganatot, de visszautasította, hogy eltávolítsák az átültetett szervét, mert attól fél, hogy hasonló komplikációk lépnek fel, mint amiket átélt 2007-ben az első műtétjénél. A kutatók szerint jól érezte magát, a kezeléseknek sikerült stabilizálnia a betegséget, de a rák tovább kezdett terjedni 2014-ben. Ekkor a nő elutasította a további kezeléseket és meghalt.

A kutatók szerint a melegen, de vérellátás nélkül tartott szervekben a véráramban mozgó tumor sejtjei megtelepedhetnek a szervekben, majd tovább terjedhetnek. És mivel a befogadók gyógyszereket szednek azért, hogy legyengítsék az immunrendszerüket, hogy minél nagyobb eséllyel befogadja a a szervezetük az új szervet, a rák könnyebben is tud terjedni.

Az viszont nem lenne jó hatással szerintük, ha komolyabb ellenőrzés alá vonnák a donorokat, mert úgy – csak azért mert a halál utáni CT-vizsgálatok több klinikailag irreleváns dolgot is találnának – többen lennének visszautasítva azok közül, akikre nagyon nagy szükség lenne donorként.

Kiemelt kép: Thinsktock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik