Élet-Stílus

Nagyon fáj a szex, képtelen vagyok rá

A hüvely görcsös összehúzódását vaginizmusnak hívják, minden esetben valamilyen félelem táplálja. Nehezen lehet belőle kigyógyulni, de lehetséges.

27 éves vagyok, két éve ismertem meg a páromat, akivel felfedeztem azt is, milyen érzés elfogadó szerelemben élni. A problémám az, hogy nem tudom őt befogadni a testembe, izgat, amikor együtt vagyunk, nedvesedésem is van, viszont ahogy oda kerülünk, hogy belém hatoljon, elfog a félelem, hogy nem fog menni, és tényleg nem: összezárulok és görcsölök, ugyanis iszonyúan fáj a szex. Próbáltuk lassabban, a párom nagyon türelmes, de mindegy, hogyan próbáljuk, úgy is nagyon fáj. Nem tudom, hogy mit tegyek, hova forduljak, lehet ezen valahogy változtatni? Nem szeretném őt elveszíteni, minden nap azon aggódom, hogy elhagy majd valaki másért, aki képes a teljes szexre.

Az olvasói levél Rozáliától érkezett hozzánk, akinek nem ez a neve, de az ő névtelenségét is garantáljuk, másokhoz hasonlóan. Az ő problémája egy igen ritka női szexuális zavar, a vaginizmus.

Mit lehet tenni?

A vaginizmus az, amikor reflexszerűen bezár a hüvely, ez feltétlen reflex, a férfi nem képes behatolni emiatt. Sehogysem, tehát ujjal, síkosítóval sem megy a szex. Ez nem feltétlenül partnerfüggő és nem is szerelemfüggő, hiszen reflexről van szó. Amennyiben csak egy bizonyos partnerrel fordul elő, akkor az a párkapcsolati gondokra vezethető vissza, valószínűleg a nő tudatalatt így bünteti a partnerét, vagy a partner túl durva, esetleg érzelmileg nem kapja meg a nő, azt amire vágyik.

Azok a nők, akik vaginizmusban szenvednek, általában orálisan vagy manuálisan elégítik ki a partnerüket, jellemzően szoronganak a behatolástól, félnek a fájdalomtól. Megtörténhet, hogyha behatolásra kerül a sor, azonnal hárítanak és abbahagyják a szexet, a másikat hibáztatják, szakítanak a szex előtt, mindezt félelemből teszik.

Ennek kialakulásához sok tényező játszhat közre, egyrészt a szüzesség elvesztésének körülményei, az azzal járó fájdalom mértéke is oka lehet a blokknak. Ha ehhez vallási felekezet miatt szigorú erkölcsi neveltetés is társult, akkor a szorongás oka a bűntudat érzés, ami a szexuális késztetés érzésével jár együtt. A vaginimus mögött félelem van, lehetséges, hogy a terhességtől való félelem, a megfelelni vágyás a másiknak, vagy a nemi betegségektől való félelem a kiváltó okok egyike.

A hüvelyben kialakuló görcs pszichés görcs, ha meg is történik a behatolás valamennyire, az is hatalmas fájdalommal jár. Így ördögi kör alakul ki, ami csak táplálja a félelmet a behatolástól.

Hosszú, kemény munkával terápián van lehetőség feltárni a szexuális élet múltját, azokat a félelmeket feloldani, amik miatt a vaginizmus kialakulhatott. A terápiás folyamat célja, hogy a kliens megélje a saját szexuális vágyát, és akarja, vágyjon a behatolásra, ezzel együttjár az is, hogy a meztelenséget, a testközeli érintéseket is megtanulja megélni.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik