Élet-Stílus

Így tud a leghatékonyabban felébredni reggel

Összeszedtük azokat a trükköket, amivel egyszerűbben el tudja indítani a napját.

Jól elaludni és jól felkelni szinte egyformán nehéz. Mégis, a jó alváshoz sokkal több tipp elérhető, mint arra, hogyan lehet úgy felkelni, hogy minél kipihentebb és frissebb legyen az ember.

Most adunk néhány tippet a jobb és gyorsabb, kevésbé fájdalmas ébredéshez. Mert az aktív és sikeres nappalok nemcsak azon múlnak, hogy alszunk-e eleget, hanem a jó ébredésen is, vagyis hogy miként hogy milyen sikeresen tudunk „életet lehelni” magunkba alvás után.

Felejtse el a szundi gombot!

Csak elsőre tűnik jó ötletnek még egy picit szundikálni, miután megszólalt az ébresztőnk. Egyre elterjedtebb, hogy több ébresztést – vagy inkább ébresztgetést – állítanak be maguknak az emberek, hogy aztán mindet átaludják, vagy hosszú időn keresztül hétperces megszakításokkal aludjanak vissza és ébredjenek fel újra.

A szervezetnek azonban ez a hét perc túl rövid ahhoz, hogy visszatérjen az igazi pihenéshez. Az ilyen hosszasan késleltetett ébredés ezért puszta időpocsékolás, helyette akár mást is csinálhatnánk.

Keljen fel az ágyból!

Ugyanígy csak az időnket pazaroljuk akkor is, ha felébredünk ugyan, de nem mászunk ki az ágyunkból. Fél órával ébredés után még mindig az ágyban fekve nézegetjük a Facebookot, pedig minél tovább maradunk az ágyban, annál kevésbé van kedvünk felkelni onnan. Ugye sokan magukra ismernek?

Egy egyszerű trükkel elejét vehetjük ennek: az ébresztőt ne az ágyunk mellé, hanem a szoba távolabbi pontján helyezzük el. Így kénytelenek vagyunk felkelni, ha nem akarjuk elviselni az ébresztő egyre erőteljesebb zaját.

Koffein

Természetesen nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, de a koffein tényleg ébresztő hatású lehet. Akkor mi ebben a trükk?  Egyszerű: keljünk fel, amint megszólalt a vekker (vagy a telefonunk), és főzzünk hamar egy friss kávét! Már az illata is segíthet az ébredésben.

Fotó: Thinkstock

A reggeli kávé különben több dolog miatt is hasznos. Egyrészt elnyomja a fáradtságot és az álmosságot, másrészt az így kialakult reggeli rutinhoz hozzászokik a szervezetünk, és ezért könnyebben felébred, amint észleli, hogy ezt csináljuk.

Ne hagyja ki a reggelit!

Az étel üzemanyag. Mivel éjszaka normál esetben nem eszünk, reggelre lecsökken testünkben az üzemanyagszint, ezért érdemes a lehető leghamarabb pótolni, hiszen hajtóerő nélkül nem képes elindulni egy ilyen bonyolult gépezet. Ráadásul a reggelire is igaz, hogy az így kialakított rutin segít abban, hogy hozzászokjunk az ébredéshez.

Szponzorált tartalom

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária, a Sedacur forte forgalmazója támogatta.

Kiemelt kép: Frédéric Cirou / Altopress / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik