Élet-Stílus

„Találkozgatok az exem családjával. Baj?”

Vége a párkapcsolatnak, elmúlt a szerelem, de a kötelék megmaradt a családtagokkal, barátokkal. Furcsa helyzet, de az élet teremt ilyet. Hogyan okos ezt a szituációt kezelni, mit tehet olvasónk és mi az, amire ügyelni kell ilyenkor? Erre válaszolunk, és ha neked is van hasonló történeted, vagy ha te csúnyán szakítottál és a család miatt ment tönkre a kapcsolatod, akkor is várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre!

27 éves vagyok, és hat évig voltam együtt az exemmel, a főiskolán ismerkedtünk meg. Egy év telt el a szakításunk óta, és most nem tudom, mit tegyek, ugyanis az expasim barátnője óriási hisztit rendezett, amiért tartom a kapcsolatot az exem családjával. Valahol értem is, meg nem is, hiszen hat éven át az életem részei voltak, tartjuk a kapcsolatot, van, hogy elmegyek hozzájuk, amikor az exem nincs ott, segítek nekik, ha kérik, és ők is kedvesek velem. Amúgy mindketten továbbléptünk, és nem is találkozunk, nem maradtunk barátok. Csak a családjával vagyok jóban, amit az új barátnő képtelen elfogadni. Haragból, dacból, csak azért, mert a volt szerelmünk már elmúlt, miért »szakítsak« velük is? Én gondolom rosszul vagy az exem új csajának van igaza?

Az olvasói levelet Ágnestől kaptuk, amit köszönünk, olyan kérdést tett fel, ami biztos, hogy sokakat érint, amellett, hogy az exek témája kifogyhatatlan, bármilyen aspektusból is közelítsük meg.

A párkapcsolat lezárásával új élet kezdődik, amivel együtt megszűnik az érzelmi kötődés a volt szerelmünk iránt, és továbblépünk, de a szülők, a családtagok és barátok nem szerelmet, hanem jó barátságot veszíthetnek el. Ez az élet rendje, a szakítás és válás a párkapcsolatok velejárói. A párkapcsolatok akkor működnek jól, ha a barátok és a családtagok támogatóan állnak hozzá, szerencsés esetben mindenki mindenkinek szimpatikus, és valóban családtagként kezelik a szülők a fiuk vagy lányuk kedvesét. Akinek ez megadatik, igen szerencsés, csakhogy elérkezhet az az élethelyzet, amibe olvasónk is került. Vége lett a párkapcsolatnak, vége annak a köteléknek, ami a családhoz kötötte, és felmerül a kérdés, hogyan lehet ezt a helyzetet korrekten kezelni?

Mit lehet tenni?

Az érzelmeket és az emberi kapcsolatokat ebben a szituációban érdemes minden oldalról megközelíteni, megértően:

  • Az expasi új barátnője kényelmetlen helyzetben van, törekszik arra, hogy elfogadják, de valószínűleg nehézségekbe ütközhet, ha ennyire kiakadt azon, hogy a család tartja a kapcsolatot a volt barátnővel.
  • Elképzelhető, hogy az exanyós még mindig dédelgeti azt az álmát, hogy olvasónkat szeretné menyének, de az is lehet, hogy semmi ilyen szándéka nincs, talán boldogabbnak látta a fiát olvasónkkal, talán nem szimpatikus neki a mostani barátnő.
  • Olvasónk oldalát megismertük a levélből, mögöttes szándéka nincs, egyszerűen csak megkedvelte az exe családját, szívesen tölti velük a szabadidejét. Ha született volna gyerek a kapcsolatból, akkor igencsak ideális mozaikcsaládot láthatnánk, de nincs, viszont bárki is üljön a családi asztalnál a fiú mellett, nehéz helyzetbe kerül, hiszen óhatatlanul összehasonlítják majd olvasónkkal.
  • A történet a fiú oldaláról a legnehezebb, és vele senki nem foglalkozik a sztoriban, hiszen ő maga nem tartja a kapcsolatot az exével, nem érdekli, mit csinál a családja, viszont kereszttűzben van: továbblépne, de a családtagok és az exe ezt igencsak megnehezíti. Új kapcsolatára rányomja a bélyegét a múlt, és az új szerelem szenved ennek súlyától.

A helyzet tehát bonyolult, és egy kicsit mindenki számára kényelmetlen. Van azonban olyan aspektusa, aminek köszönhetően mindenki megbékélhetne a helyzettel, és ez bizony a barátkozás. Ha az új barátnő nyitott rá, akkor ismerkedjenek meg együtt, beszélgessenek egymással, lehet, hogy jó barátság születik, de lehet, hogy nem. Az olvasónknak kellene lépnie először, és segíteni az új barátnőt, hogy megismerjék egymást, ezzel is érzékeltetve a szándékot, hogy nem akar semmit a családtól vagy az extől. Könnyebb helyzet lenne mindenki számára, hogyha tisztességes szándékkal és kedvességgel állna az olvasónk az új barátnőhöz, nem remélve semmit: lehetséges, hogy falakba ütközik, és az új barátnő elküldi. Azzal számolni kell, hogy mostanra valószínűleg mumussá vált az olvasónk, és szálka az új nő szemében, olyasvalaki, akivel rivalizálni kell — nem egy, hanem több (az egész család) ember kegyeiért.

Nehezen, de meg lehet szokni, ha az exbarátnő, expasi, exfeleség, exférj családja továbbra is az életünk részesei. Vannak, akik viszont nem tudják elfogadni, az ő érzéseiket fontos megérteni, és tiszteletben tartani. Ez is csak most van, lehet, hogy idővel bennük is megváltoznak az érzések, pláne, ha a kapcsolat komolyabbra fordul és a család teljesen elfogadta őket.

Az új barátnővel való ismerkedés mellett az ex családjára is feladat hárul, túl kell tenniük magukat a szakításon, és esélyt kell adniuk az új barátnőnek. Az olvasói levélből kiindulva nemcsak a féltékenység hanem más okai is lehettek annak, hogy az új barátnőnek rosszul esik a család és az exbarátnő kapcsolata. Valószínűleg úgy érzi, nem szeretik, nem fogadják el, neki ott nincs helye. A család sokat segíthet ezen, ha kedvesen, türelemmel állnak hozzá, és igyekeznek meglátni benne azt a lányt, akibe a fiuk beleszeretett. A megértés és elfogadás az egyetlen működőképes út.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik