Élet-Stílus

Még az égből is mangalicák potyognak a Gourmet Fesztiválon

Lehet azzal jönni, hogy a Gourmet Fesztivál sznob, de minek, ha jó a kaja. A Sziget csoporthoz tartozó rendezvény minden évben a Millenárison kap helyet, és igen, ha körbenézünk, itt tényleg számít, hogy nézel ki, hogy ki vagy. Mintha a közönség egy része nem is a gasztróért jönne ki, hanem hogy megmutassa az új bokanadrágját, és bebizonyítsa, hogy őt is érdekli a fine dining vagy a bisztrókaja, ahogy tetszik. És nem a hűtőből kanalazza a tejfölt a száraz kenyérhez.

Ez az a hely, ahol 10 perc alatt futhatok össze Schmuck Andorral, Feke Pállal, Dirk Gerkensszel, Ernyei Bélával és Liptai Claudiával. 

Ahol az emberek hajlandóak azért 3900 forintos belépőt fizetni, hogy a jegyár többszöröséért egyenek. Megéri? Ha az ételek minőségét nézzük, tuti. Mégiscsak elérhető áron lehet megkóstolni a budapesti Michelin-csillagos éttermek menüit, és olyan vidéki éttermeket ehetünk végig, ahova egyébként sanszos, hogy a legtöbb budapesti nem jut el. A budapesti gasztronómiáról tudjuk, hogy felszálló ágban van, négy Michelin-csillagos étteremmel, egyre több olyan vendéggel, aki nem sajnálja a pénzt a minőségi kajára. Ez a szakmának és a közönségnek is jó találkozópont, és bár soknak tűnhetnek az árak, a Borkonyha séfje, Sárközi Ákos azt mondta nekünk, hogy nem ebből fog a konyha meggazdagodni. Nem ezért jönnek ki minden évben.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Nem nagy meglepetés, hogy már a nyitás után egy órával dugig van a fesztivál, és ha egy perce is megáll az ember, rögtön útban érzi magát. A legnépszerűbb helyeken bizony hosszú sorokra kell számítani, az encsi Anyukám mondta focacciájáért bírni kell a napot egy 10 percig, ha pechünk van. Ebből is látszik, hogy nem csupán a budapesti éttermek kapják a reflektorfényt, a már jól ismert vidéki helyeknél szintén áll a sor, és egyre többen fedezik fel a kevesebb nyilvánosságot kapott éttermeket.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Az idei Gourmet Fesztivál témája a mangalica és az eper. Nem kötelező minden fogást telenyomni eperrel, de a legtöbb kiállító komolyan vette, sőt, kihívásnak találta a feladatot. A már agyonsztárolt hamburger helyett, izgalmas ízeket kaptunk, nem éreztük az izzadságszagot, hogy muszájból használták a mangalicát a szakácsok.

A vidéki éttermek menüit kóstoltuk meg, először a gyöngyösi Bori maminál ettünk, ami magasra tette a lécet. Igazából odavoltam az ötlettől, hogy a mangalicahurkás főételt (1500 forint) egy piaci menühöz igazították. Hurka, savanyúság, kenyér. Csak éppen a hurka minőségi mangalicából van, megfejelve vaníliás vajban sütött Szent Jakab kagylóval, a savanyúság zöld eper, a kenyér pedig ropogós egy kis kávés beütéssel.

Túlzás? Leírva talán, de kóstolás közben nem tudtunk másról beszélni, minthogy mekkora találmány ez a téglányi hurka. És ez mindig jó jel. 

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Bori mami után a balatonfüredi Bistro Sparheltben ettünk egy rebarbarás eperlevest és egy mangalicaszalonnás főételt. Lehet, hogy csak 23 fok van, de a fesztiválon vagy 30-nak érezni, úgyhogy telibe talált a hideg leves (900 forint). Az meg csak bónusz, hogy nem tejszínnel készült, ha ivásra alkalmasabb edényben kaptam volna, elment volna limonádénak. És mi volt benne a pláne? A spárga. De minek? Mert jó. Mint kiderült a spárga megy az eperhez, és az almás spárgasaláta nélkül már egy eperleves sem lehet az igazi. Arra szavaznék, hogy legyen ez az új uborkás víz. Az már lejárt. A füredi étterem vajas, mentás borsót kínált mangalicaszalonnás tokhallal, véres hurkás burgonyakrémmel 2000 forintért. Hát, ettől nem ájultunk el, semmi baj nem volt vele, csak nem maradt meg az íz. De lehet, hogy a Bori mamis hurka az oka, vagy hogy nem az új spanyolviasz a mentás borsó.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Hasonlóan járt a Kistücsök is, a bodzás íróval leöntött tokhaluknál (1500 forint) mindent elnyomott a bodza. Írórajongók előnyben. A balatonszemesi Kistücsök és az encsi Anyukám mondta nevét egészen biztos, hogy jól ismerik az emberek. Mind a kettőnél szép sorok kígyóztak, bár ottjártunkkor az Anyukám mondta nyert. Azt nem tudom, hogy a focacciájuk vagy a marketingjük-e a jobb, de ha már kimegyünk a Gourmet Fesztiválra, érdemes előbb körbenézni, és nem a legnagyobb tömegnél leragadni. Akkor sose talál rá a soproni Erhardt étteremre.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Azt nem mondanám, hogy a Gourmet Fesztivál hátránya, hogy nem a vegák és vegánok paradicsoma. Elvégre mangalica a téma, az éttermek pedig nem egy hosszú menüvel jönnek, hanem egy-két fogást kísérleteznek ki, amivel robbantani akarnak. Na most, ha egy dobásod van megmutatni, hogy te vagy a legjobb, a vega kaja túl nagy rizikó. Éppen ezért próbáltuk ki az Erhardt Vegán május (1500 forint) fantázianevű salátáját. Merész húzás egy húsmentes, mindenmentes fogással nevezni, de bevált. Nyírfacukron karamellizálták az epret és a cseresznyét, erre jött a karalábé, spárga, dió, dióolaj, maracujás szósz, mák, és még nem is tudom mi. Ja, igen, egy virág a séf kertjéből.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Komolyan mondom, rég ettem ennyire jó salátát. Nem hiányzott a hús, és már megint tanultam valamit. Az eperhez nemcsak a spárga megy, de a karalábé is. 

Ha éppen vacillál, hogy kimenjen-e a fesztiválra, siessen. Lecsapni látszik a gourmet átka, fúj a szél, és zivatar jöhet. Gerendai Károlyék valahogy mindig kifogják a rossz időt. Ez már hagyomány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik