Élet-Stílus

Kazánt cseréltem, megvan a számlája is – elég ennyi?

Nem igazán. A kazánoknál a garancia feltétele a szakszerű üzembe helyezés. Ennek ellenére máig sokan feketén szereltetik fel kazánjukat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Mi több, egyre többen: van olyan szakember, aki szerint 2015-ben az eladott új kazánoknak csak a felét helyezték üzembe teljesen legálisan.

A legtöbben a kisebb költségek és a sokkal gyorsabb ügyintézés miatt döntenek az illegális bekötés mellett.

Pedig a gázkészülék-csere engedélyköteles, ez alól az egyetlen kivétel, ha gyakorlatilag ugyanolyat – azaz azonos teljesítményű és besorolású – kazánt szereltetünk fel, mint az előző volt.

A készülékcseréhez több hatósági engedélyre van szükség. Ilyen a kéményseprő szakvéleménye és gázterv. Az előzőt az illetékes kéményseprő állítja ki. Az utóbbi tervdokumentációját előbb el kell készíttetnünk egy erre felhatalmazott szakemberrel, erre pedig, ha minden rendben, a helyi gázszolgáltató megfelelő részlege bólint rá.

Az engedélyeztetés ügyintézését a teljes munkával együtt kiadhatjuk vállalkozónak, de ez összességében nagyjából 90-100 ezer forinttal dobja meg a költségeket.

Ezután jöhet maga a szerelés, és ezzel még nincs vége: jöhet a kazán vagy konvektor beüzemelése. Az ezt végző szakember feladata, hogy teljes egészében felülvizsgálja a bekötést. Az ő dolga ellenőrizni a kéményseprő szakvéleményét, a gáz és szükség esetén a melegvíz helyes bekötését, a teljes érintésvédelmet  – azaz nagyjából a teljes kivitelezést. Ha mindent rendben talál, akkor ő lesz az, aki a folyamat végén a kazán  garanciajegyét véglegesíti.

És innentől beszélhetünk arról, hogy garanciális kazánunk van. Meg arról, hogy mindent megtettünk magunk és családunk biztonsága érdekében.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik