Élet-Stílus

Jelez a szén-monoxid-riasztó – most mit tegyek?

Semmiképpen ne essünk pánikba, hiszen éppen azért vásároltunk és szereltettünk fel ilyen berendezést, hogy ha baj van, azt időben jelezze. A riasztó csak a dolgát teszi. Most nézzük, nekünk mi a teendőnk ilyenkor.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Tehát mi mindent de mindent megtettünk magunk és családunk védelmében a szén-monoxid, a csendes gyilkos ellen. Ellenőriztettük a kéményt, szakembert bíztunk meg a fűtőberendezés karbantartásával és hogy biztosak legyünk a dolgunkban, még szén-monoxid-riasztót is felszereltettünk. Abból sem a legolcsóbbat, hanem minősített terméket, és szakembert bíztunk meg a beüzemeléssel, tehát a készülék a megfelelő helyen van és üzembiztosan működik. Azaz, ha riaszt, akkor valóban fennáll a mérgezés veszélye. És bár soha nem gondoltuk volna, mégis megszólal.

A mi teendőink ebben az esetben a következők:

  • Nyissuk ki az összes ablakot és ajtót a lakásban, hogy a mérges gáz minél előbb távozzon.
  • Ha lehet, haladéktalanul kapcsoljuk le a kazánt vagy a konvektort.
  • Hagyjuk el a lakást, miközben továbbra is szellőztetünk, és semmiképpen ne menjünk vissza, amíg szól a riasztó.
  • A szén-monoxid-mérgezés tipikus tünete a fejfájás, a szédülés, a hirtelen, szokatlan fáradtság. Ha magunkon vagy bárki máson ezeket észleljük, kérjünk azonnal orvosi segítséget.
  • Semmiképpen ne kapcsoljuk vissza a fűtést, amíg megfelelő szakember nem ellenőrizte a rendszert és nem végezte el a szükséges beavatkozásokat.
  • Ha pedig mindezen túl vagyunk, gondoljuk át alaposan: a riasztó soha nem váltja ki a fűtőberendezés évi rendes karbantartását.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik