A kapha dósa mérsékléséhez ajánlott zöldségeket és gyümölcsöket már átvettük, most jöjjenek dióhéjban (hohoho…) az olajos magvak.
Ahogy az étrendi előírásban szerepel, „a legtöbb mag nem tesz jót a kaphának: nehezek, nyálkásítanak. Teljesen azért nem kell lemondani róluk, mert tekintettel arra, hogy a hús- és tejtermékeket a tisztítókúra erejéig amúgy is nélkülözni kell, ezek fehérjeforrásul szolgálhatnak”.
A mandula, a dió, a kesudió, a paradió, a kókuszdió, a mogyoró, a pekándió, a fenyőmag, a szezámmag, illetve a mák viszont inkább hátráltatja a kapha (azaz tömören a szervezetben lévő víz/föld elemek) mérséklését.
A szinte 100%-ban napraforgóból készült krém tehát úgy hiszem, beilleszthető az étrendbe. Ahogy a felhasználásával készült, alábbi krémes, fűszeres smoothie is, amely kiváló indítója lehet a napnak.
Napraforgókrémes smoothie
Hozzávalók:
- 1 bögre növényi tej (ezúttal hajdinatejet használtam, de pl. a mandulatej is tökéletes)
- 1,5 evőkanál napraforgókrém (mandulavajjal is szuper)
- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 marék friss spenótlevél