Élet-Stílus

Felhívta az anyját egy 26 éve halottnak hitt férfi

Valósággal sokkolta a családját az 56 éves Francis Edvard Strange, amikor két hete hazatelefonált. A férfit akkor már 26 éve mindenki halottnak hitte. Ezelőtt, 1990-ben adott magáról utoljára életjelet az új-zélandi férfi. Most azonban komoly bajba keveredett Kenyában, ezért úgy érezte, hogy az ideje újbóli felbukkanásának – írja a Daily Mail.

Francis Edward Strange
Francis Edward Strange

„Mindannyian azt hittük, hogy régóta halott” – nyilatkozta a férfi anyja, Liz Simpson a New Zeland Heraldnak. Strange testvére, Gerard padig azt mondta, először biztosak voltak benne, hogy valamilyen átverésről, vagy beteges viccről van szó. A telefonáló azonban olyan kérdésekre is tudta a választ, amikre csak a régen halottnak hitt testvér tudhatta.

Francis Edvard Strange 1959-ben született Paeroaban, és ott is nevelkedett, majd 1981-ben Új-Zélandról Sydneybe költözött. Ausztráliából 1990-ig tartotta a kapcsolatot a családjával. Aztán 1992-ben Tokióban telepedett le, ahol angolt, és nyugati illemtant tanított, de pár évvel ezelőtt úgy döntött, kalandos vállalkozásba fog: egy barátjával bányát akartak nyitni Kenyában.

Az afrikai kaland 2014 februárjában kezdődött, aztán egy év múlva szörnyű fordulatot vett: Strange-t, és ausztrál üzletfelét, Stephen Samuel Painot letartóztatták. Egy aranybánya tulajdonosai azzal vádolták meg őket, hogy 579 ezer dollár (több mint 165 millió forint) értékű aranyat, és felszerelést loptak el tőlük.

A börtön Kisiiben (fotó: Wikipédia)
A börtön Kisiiben (fotó: Wikipédia)

Strange és Paino mindent tagadtak, de rács mögé kerültek, ráadásul egy különösen veszélyes helyre, a kenyai főváros, Nairobi mellett fekvő Kisii börtönébe. Strange öt hónapot ült, ezalatt egy gyilkosságért elítélt zárkatárs folyamatosan zaklatta: kétszer próbálta meg elvágni a torkát, egyszer pedig úgy fejbe ütötte egy konyhai edénnyel, hogy Strange-nek betört a koponyája.

Először úgy tűnt, nincs esély a szabadulásra, a bíró ugyanis 15 ezer dolláros (több mint négymillió forintos) óvadékot állapított meg, Strange pedig nem tudott ennyit összeszedni. Közel fél évnyi jogi csatározás után a bíró végül tizedére csökkentette az óvadék összegét. Strange szabadlábon várhatja a tárgyalását, de az útlevelét elkobozták, és nem hagyhatja el Nairobit. Ha később bűnösnek találják, hét évet kaphat.

Kisii városa (fotó: Wikipédia)
Kisii városa (fotó: Wikipédia)

A fejlemények arra késztették a férfit, hogy újra értékelje az életét, és 26 év után újra megkeresse a családját. Bár a kenyai igazságszolgáltatással kapcsolatban nincsenek illúziói, bízik benne, hogy végül kiderül majd az ártatlansága.

„A kenyai rendőrséget, és igazságszolgáltatást a kedvükre manipulálják azok, akiknek elég pénzük, és megfelelő befolyásuk van. Az, hogy börtönbe kerültem, nagyon óvatossá tett, de bízom benne, hogy a végül kiderül majd az igazság. Mindenki tudja, hogy Kenyának szüksége van befektetésekre, és új állásokra, de jelenleg farkastörvények uralkodnak itt” – nyilatkozta Strange a Starnak. Azt mondja, ha felmentik, továbbviszi a mangánt és vasércet kitermelő vállalkozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik