Élet-Stílus

Megszüli halálos beteg gyermekét, hogy másokon segíthessen

anya (anya, )
anya (anya, )

A kismama pontosan tudja, hogy gyermeke legfeljebb néhány percig élhet, mégsem vállalta az abortuszt.

“Nem számít, mennyi időt töltünk majd együtt: hogy egy percet lesz velünk vagy épp egy hónapot: a kisbabánk így is pont ugyanolyan szeretetet kap majd tőlünk, mint a két bátyja” – idézi az Independent című brit lap Eilisha McGillt, a brit kismamát, aki a várandóssága 18. hetében, egy rutinvizsgálat során tudta meg, hogy születendő gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel, úgynevezett anenkefáliával jön a világra.

“Az orvosok azt mondták, ez egy ritka betegség, melynek következtében a baba agya nem fejlődik megfelelően, és az agyvelő részben vagy teljes egészében hiányzik” – magyarázza a 30 éves édesanya. “Azt is világosan elmondták, azok a babák, akik ilyen betegséggel jönnek a világra, sokszor már a szülést se élik túl, de a legjobb esetben is csak néhány órát élnek” – teszi hozzá. Eilisha a diagnózist követően alaposan utánajárt a betegségnek, pontosan tudja, milyen kicsi az esély arra, hogy több időt töltsön gyermekével, mégis bizakodik: “Volt olyan kislány, aki több mint kilenc hónapot élt.”


Képek forrása: Facebook

Eilisha a diagnózist követően azzal vívta ki az őt ellátó orvosok és környezete tiszteletét, hogy a rossz hírek ellenére is nemet mondott az abortuszra. “Azt szeretném, ha a születendő kisbabánk segítene másokon, ezért úgy döntöttünk, felajánljuk a szerveit átültetésre.” A kismama szerint az, hogy gyermekükből donor lehessen, egyáltalán nem egyszerű: “Csak azoknak a babákból lehet donor, akik a terhesség 36. hete után születtek, csak ezután számítanak a szervek életképesnek.”

A fiatal nő most úgy érzi, minden adott ahhoz, hogy csak a 36. hét után szüljön, de elmondta, ettől függetlenül borzasztóan izgul. “Szeretném, ha minden rendben menne, de rendre összeszorul a szívem, ha arra gondolok, még csak félidőnél járunk. Igyekszem nem túlizgulni a dolgot, és olyan pozitívan állni a dolgokhoz, amennyire csak lehet.”

 

Hogy minél hatékonyabban hívják fel a közvélemény figyelmét a születési rendellenesség és a szervadomány fontosságára, a házaspár egy Facebook-oldalt is létrehozott, melyen rendszeresen beszámolnak gyermekük állapotáról. Itt azt ígérik hamarosan elárulják a kicsi nemét és a nevét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik