Élet-Stílus

Karácsonyi magányban is segíthet egy telefon

depresszió (depresszió)
depresszió (depresszió)

Számos lelkisegélyszolgálat várja azok hívását, akiknek nincs kivel ünnepelniük, akiknek problémákkal teli ez az időszak.

 

Noha a telefonos lelkisegélyszolgálatok legfőbb célja az öngyilkosságok megakadályozása, csökkentése, azoknak is segítenek, akik nem akarják eldobni az életüket, de elkeseredettek, magányosak.

Tévhit, hogy karácsonykor van a legtöbb öngyilkosság. Július és szeptember között kiugró az ilyen tragédiák száma – mondta el a Hír24-nek a Lélekben Otthon Alapítvány vezetője. Oriold Károly szerint évek óta egyre kevesebb az öngyilkosság Magyarországon, de megváltoztak az arányok is. Az utóbbi időben több gyerek, kamasz és idős ember vet véget az életének. Ugyanakkor nagyon magas a kockázat a 45 és 65 év közötti elvált és alkoholista férfiaknál. Oriold Károly felidézte, hogy amikor Gorbacsov alkoholtilalmat rendelt el, harmadára csökkent az öngyilkosságok száma a Szovjetunióban.

Karácsony környékén ő azt tartja fontosnak, hogy senkit ne hagyjunk egyedül:

„Ha tudjuk, hogy a szomszédnak nincs senkije, kopogjunk be hozzá egy szaloncukorral, sütivel, üljünk le vele kicsit beszélgetni! Hívjuk fel azokat az ismerőseinket, akiknek nincs családjuk. És nagyon fontos, hogy figyeljünk a kamaszokra, ne veszekedjünk velük az előkészületi rohanásban, vegyük észre, ha szükségük van a figyelmünkre és szánjuk rájuk időt!

Van kivel kibeszélni a gondokat

Sok telefonos lelkisegélyszolgálat működik, de éjjel-nappali ügyeletet csak azok tudnak tartani, amelyek állami támogatást kapnak, a többiek meghatározott napokon, órákban fogadják a bajban lévők hívásait. Vannak szakosodott szolgálatok például gyerekeknek, időseknek, bántalmazott nőknek. Sorra veszünk néhányat:

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)

                  116-123
Éjjel-nappal, bárhonnan, ingyen

Magyarországon az első telefonszolgálat 1970-ben alakult egy ügyelővel, egy telefonnal. Ma több mint 500 önkéntessel 22 szolgálat működik, az ország bármely részéről elérhető. Ez a legnagyobb ilyen segélyszervezet, amelyet bárki, bármilyen lelki teherrel hívható.

Székely András, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke is azt mondja, hogy bár csökkent az utóbbi években az öngyilkosságok száma, még mindig a világelsők között vagyunk, ezért nagyon fontos odafigyelni egymásra.

 „Karácsonykor ugyan nincs kiugróan sok öngyilkosság, telefonvonalaink izzanak, sok magányos ember hív minket ezekben a napokban” – mondja az elnök.

A LESZ évente 100-200 ezer hívást fogad. Telefonálnak magányos nyugdíjasok ugyanúgy, mint párkapcsolati, családi vagy iskolai problémákkal küzdő diákok és családi konfliktusok, sikertelenség miatt szenvedő középkorú nők és férfiak.

Székely András szerint a gazdasági válság megnövelte a hívások számát. Van, hogy nem is akkor telefonál valaki, amikor munkanélkülivé válik, hanem amikor erre már rámegy a párkapcsolata is. Az ünnepek idején is vannak, akik annak a terhét nem tudják feldolgozni, hogy nem tudnak ajándékot venni, nem tudnak mit tenni az ünnepi asztalra.

A telefonálóknak sokszor elég, ha meghallgatja a bajukat valaki, de van, hogy segíteni kell nekik a szociális ellátórendszerben eligazodni. Ha pedig valaki, annyira elkeseredik valami miatt, hogy el akarja dobni az életét, akkor a legfontosabb a pillanatnyi kockázat elhárítása. Általában pár óráig tart valakiben a teljes reménytelenség, amikor képes az öngyilkosságra. Ha ebben az időszakban sikerül kimozdítani abból az állapotból, utána ő maga is más megoldást kezd keresni – magyarázza a szakember.

Segíteni máshogy látni

Aki öngyilkos akar lenni, az nem meghalni akar, hanem úgy nem tud tovább élni, ahogy addig élt. Egy másik ember támogató jelenlétével más megvilágításba kerülhetnek a dolgok és az adhat reményt a vágyott másmilyen élethez.

Kicsiknek, kicsikről

Kékvonal

116-111

Bármilyen telefonról, éjjel-nappal

A Kékvonalon a gyerekek megoszthatják örömüket, bánatukat, tanácsot kérhetnek egy nehéz döntési helyzetben, kérdezhetnek olyat, amit mástól nem mernek és telefonálhatnak, ha bajban vannak, azonnali segítségre szorulnak.

A vonal elsősorban gyerekeké, fiataloké, de telefonálhatnak felnőttek is, ha gyermekükkel kapcsolatban van gondjuk.

Kicsiknek korlátozottan

Ifjúsági Lelki Elsősegély

137-00

Hétfőtől szombatig 9-21-ig vezetékes számról és 30-as mobilról

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély csak napközben működik és csak heti hat napban. Itt is elsősorban a serdülők lelki terheit segítik enyhíteni, megakadályozni, hogy meggondolatlan lépést tegyenek. Ha a probléma úgy kívánja, adnak tanácsot az önkéntesek a fiataloknak, milyen szakember, hivatal segít az ügyükben

Magányos időseknek

Az időskori öngyilkosság gyakorisága négyszeres az összlakossághoz viszonyítva. Ezért rájuk kiemelten kell figyelni. „Ebben a korban sokan elmagányosodnak, mert barátaik már nem élnek, a családban már nincs számukra feladat, vagy épp a gyerekek, unokák a világban vannak szanaszét. Sokan emellett betegek, magatehetetlenek és nagyon szegények” – magyarázza Székely Edith, a Délután Alapítvány vezetője, miért sok a depressziós, elkeseredett idős ember.

Tapasztalata szerint a több napos ünnepeknek a második, harmadik napján van több segélyhívás.

Délután Alapítvány

137 -77 bármilyen telefonról

80/ 200 866 csak vonalasról

Minden nap 18 és 21 óra között

„Egyik történet hátborzongatóbb, mint a másik. Volt, hogy valaki azért, hívott, hogy bejelentse, éhen fog halni. A 20 800 forintos szociális segélyből bizony, hogyan tudna megélni? Amikor mondtam, mennyire szégyellem, hogy tehetetlen vagyok, nem tudok segíteni, erre ő vígasztalt engem és megköszönte, hogy elmondhatta. A terhek csökkentésére sokszor a személyes odafigyelés is elég, csak annyi, hogy tudja, holnap is várom a hívását.”

Nehéz helyzet az is, amikor valaki azért telefonál, hogy a lánya rákos, ki fog eztán róla gondoskodni. „Két tragédia egyben. Ilyenkor is csak annyit tehetünk, hogy igyekszünk pozitív irányba fordítani a gondolkodását.”

Edithék is akadályoztak már meg öngyilkosságot.

„Órákkal azután, hogy a néni lemondott a tervéről, felhívott, hogy megköszönje.„

A 17. éve működő alapítvány önkéntesei elsősorban a 40 év fölöttieket segítik telefonon, email-ben és chaten viszont a 18 éven felülieket is.

Bántalmazott nőknek

NANE

80/505-101

szerda kivételével 18-22 óráig.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)  napi 4 órás segélyvonalát az év minden időszakában sokan hívják. Ha csak kibeszélné magából a fájdalmat a bántalmazott nő, akkor meghallgatják, és ha súlyos a helyzet és menekülne, ahhoz is kap segítséget.

Wirth Judit, elnök szerint karácsonykor azért szokott több hívás lenni, mert ilyenkor a bántalmazó hosszabb időt tölt otthon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik