Élet-Stílus

Elképesztő luxusparkot építenének Budán

Hamarosan elkezdik a volt ipari minisztérium és az egykori Ganz gyár megmaradt épületeinek bontását a II. kerületi Margit körúton - írja a Pénzcentrum.

Napokon belül megkezdődnek a Margit körút 85-87. alatt található, volt ipari minisztérium bontási munkálatai – hívta fel a figyelmet Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Kft. ügyvezetője a terület rehabilitációjára kiírt ötletpályázat hétfői díjkiosztó ünnepségén.

“Még a zsűrit is meglepte, hogy a társadalom milyen széles köre mozdult meg a felhívásra, annak ellenére, hogy az ötletpályázat kiírásakor tudatosan szólítottuk meg a civileket az építész szakma mellett” – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pályázat díjátadóján hétfőn Budapesten. Hozzátette: a mostani pályázat anyaga képezheti majd a terület fejlesztésére később kiírandó építészeti tervpályázat alapját. A zsűri a beérkezett 228 munkából 23-at talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek.

Varga Mihály felidézte, hogy az 1971-ben épült nyolcemeletes irodaház abba a szélcsatornába épült bele, amely a Duna felé kitisztítaná Buda egyik legforgalmasabb körzetének levegőjét.

“Budapest rengeteg lehetőséget rejt magában, és mindig öröm látni, ha a főváros ezen terein megvan az a civil aktivitás, amely előmozdíthatja a fejlődést. Akik beadták ötleteiket erre a pályázatra egy hasznos közösségi munkához járulta hozzá” – fogalmazott.

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a területen néhány nap múlva megkezdődnek az épület bontási munkálatai. “Számos eredeti ötletet kaptunk, amelyek megvalósíthatóságán komolyan el kell majd gondolkoznunk, végleges döntés a fejlesztés irányáról csak később, valamennyi szempont mérlegelése után születhet” – tett hozzá.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a zsűri munkáját nehezítette, hogy sokféle szempontot kellett összeegyeztetni, hiszen a Millenáris vezetése a terület hasznosítását helyezte előtérbe, az építész szakma az építészeti lehetőséget látta a tervekben, az önkormányzatnak pedig azt kellett mérlegelnie, hogy az átalakítás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, és az elkészült terület kellemesebb és élhetőbb környezetet teremtsen az itt élőknek és a budapestieknek egyaránt.

Turányi Gábor építész, a zsűri szakmai elnöke hangoztatta: “Ez volt a legizgalmasabb és legösszetettebb zsűrizési feladat életem során, hiszen nagyon sok színvonalas, fiatalos, sokszínű pályázatot nézhettünk végig”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik