Élet-Stílus

Elképesztő luxusparkot építenének Budán

Bakos Dalma

2014. 03. 03. 18:11

Hamarosan elkezdik a volt ipari minisztérium és az egykori Ganz gyár megmaradt épületeinek bontását a II. kerületi Margit körúton - írja a Pénzcentrum.

Napokon belül megkezdődnek a Margit körút 85-87. alatt található, volt ipari minisztérium bontási munkálatai – hívta fel a figyelmet Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Kft. ügyvezetője a terület rehabilitációjára kiírt ötletpályázat hétfői díjkiosztó ünnepségén.

“Még a zsűrit is meglepte, hogy a társadalom milyen széles köre mozdult meg a felhívásra, annak ellenére, hogy az ötletpályázat kiírásakor tudatosan szólítottuk meg a civileket az építész szakma mellett” – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pályázat díjátadóján hétfőn Budapesten. Hozzátette: a mostani pályázat anyaga képezheti majd a terület fejlesztésére később kiírandó építészeti tervpályázat alapját. A zsűri a beérkezett 228 munkából 23-at talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek.

Millenáris Széllkapu (Millenáris Széllkapu)

Varga Mihály felidézte, hogy az 1971-ben épült nyolcemeletes irodaház abba a szélcsatornába épült bele, amely a Duna felé kitisztítaná Buda egyik legforgalmasabb körzetének levegőjét.

“Budapest rengeteg lehetőséget rejt magában, és mindig öröm látni, ha a főváros ezen terein megvan az a civil aktivitás, amely előmozdíthatja a fejlődést. Akik beadták ötleteiket erre a pályázatra egy hasznos közösségi munkához járulta hozzá” – fogalmazott.

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a területen néhány nap múlva megkezdődnek az épület bontási munkálatai. “Számos eredeti ötletet kaptunk, amelyek megvalósíthatóságán komolyan el kell majd gondolkoznunk, végleges döntés a fejlesztés irányáról csak később, valamennyi szempont mérlegelése után születhet” – tett hozzá.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a zsűri munkáját nehezítette, hogy sokféle szempontot kellett összeegyeztetni, hiszen a Millenáris vezetése a terület hasznosítását helyezte előtérbe, az építész szakma az építészeti lehetőséget látta a tervekben, az önkormányzatnak pedig azt kellett mérlegelnie, hogy az átalakítás a legkevesebb kellemetlenséggel járjon, és az elkészült terület kellemesebb és élhetőbb környezetet teremtsen az itt élőknek és a budapestieknek egyaránt.

Turányi Gábor építész, a zsűri szakmai elnöke hangoztatta: “Ez volt a legizgalmasabb és legösszetettebb zsűrizési feladat életem során, hiszen nagyon sok színvonalas, fiatalos, sokszínű pályázatot nézhettünk végig”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.