Élet-Stílus

Meddőséget is okozhat, jól nézze meg a címkét!

Magyarországon a transzzsírsavak mennyisége minden ötödik élelmiszerben meghaladja a határértéket. Szív- és érrendszeri betegséget, daganatos betegséget, hasi elhízást, cukorbetegséget, Alzheimer-kórt, de akár meddőséget is okozhatnak.

Drasztikusan csökkenteniük kell az élelmiszergyártóknak termékeik transzzsírtartalmát. Vagyis az összzsírsav 2 százalékánál több nem lehet belőlük egy élelmiszerben. A transzzsírsavak a növényi olajok keményítésekor, vagyis hidrogénezésekor jönnek létre. Így állították elő sokáig a margarinok nagy részét, de a sütőolajok, tortabevonók, édességek nagy részében is megtalálhatók, és még sok termékben.

A nemzetközi kutatások szerint ezek a vegyületek nagymértékben felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a rák kialakulásáért és az Alzheimer-kórért. Ezért kell a transzzsírokat kiiktatni, amennyire lehet. Péterfi Judit riportja.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik