Pénzügy

Ez már aligha lesz olcsóbb az idén

Itt a vérnarancs szezonja, rémisztgesse vele Ön is gyermekeit.

A hétvégén már akár 250 forintért is kapható lesz a nagyobb piacokon a vérnarancs kilója. A sima narancs még ennél is olcsóbb lesz, ha valamikor, akkor most érdemes bevásárolni belőle.

Ám érdemes jó alaposan válogatni és csak a legérettebbeket venni, mivel a narancs nem utóérő típusú gyümölcs: amilyen éretten leszedték, úgy ehetjük meg hetekkel később is. Illetve nem egészen: a tárolás és utazás alatt még veszít ízéből. Ezért megéri inkább a közelebbi spanyol, olasz, görög származásút venni, még ha az argentin vagy brazil narancs adott esetben olcsóbb is.

Folyjon a vérnarancs!

A vérnarancs kevésbé kesernyés, mint a navel, s ezért a legfinomabb lénarancsnak tartják.  Érdekes mód egyébként a megrettentő külseje dacára ez „természetesebb”, mint a mag nélküli normál – úgynevezett navel – narancs. A navel, amely köldök formájú tövéről kapta nevét, egy hibrid, amelyet a mai napig csak oltványról lehet szaporítani. A vérnarancs viszont egy természetes mutációja a „sima” narancsnak, jópár évszázada ilyen már.  Hozzánk jellemzően a szicíliai vérnarancs, a Moro jut el.

Különleges narancsok

Jópár dolgot készítenek különleges narancsfajtákból, amelyekre nem is gondolna. A jaffaszörp például egy izraeli narancsfajtáról kapta a nevét. A kék curacao-likőr is egy narancsfajtának köszönheti az elnevezését, amelynek a héját beleteszik a likőrbe. (Nem, nem kék a narancs, színezik.)

4500 éve szedjük

A narancs egy elég jelentős növény a maga természetes mivoltjában: egyrészt a meleg égövi országok egyik legnagyobb mennyiségben termesztett haszonnövénye, évi 70 millió tonna narancs áramlik a világ fogyasztóihoz, elsősorban feldolgozottan, narancslé formájában. Másrészt viszont azért is jelentős, mert nagy és mert elképesztően rég óta velünk van. A fenyőfaméretűre, akár 8-10 méter magasra is megnövő fát mintegy 4500 éve termeszti az emberiség. Pedig mar, mint a gyomorsav: a narancslé phja 3-4 közé esik az emészetőrendszerünkhöz hasonlóan.

Érdekes tény, hogy az eredetileg valószínűleg távol-keleti növényfajta Amerikába hajón került, méghozzá Kolombusz Kristóf szállította oda. Kvázi cserébe a krumpliért, a kukoricáért, a dohányért, a paprikáért, a paradicsomért, meg a többiért…

 

Ki ne szeretné a cukrozott narancshéjat?

A narancsot sokáig csak ott lehetett fogyasztani, ahol megtermett, mivel gyorsan elrohad. Az első De ahol fagy, ott nem terem meg. Ezért építettek Európaszerte orangerieket, narancsházakat (más néven: pálmaházakat), ahol át lehetett teleltetni az érzékeny fákat.

Ma viszont erre a problémára jellemzően a gombaellenes permetszerekben látják a termelők a megoldást, pláne, hogy néha elképesztően hosszú ideig kell épen maradniuk a terményeknek. Csakhogy ezek miatt nem kimondottan ajánlott a citrusfélék héjának a fogyasztása.

Egy uniós elemzés szerint a növények közt a citrusféléknél található a legtöbbféle növényvédőszermaradvány: a több mint 4000 citrusmintából 63 százalékban volt többféle szer maradéka. Akit ez zavar, az szorítsa össze a fogát és vegyen biót. Bár az sem feltétlen megoldás, mint a Tudatos Vásárló cikkéből is kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik