Élet-Stílus

Nem fáj, mégis nagyothallást okozhat

A rendszeresen visszatérő középfülgyulladás azért veszélyes, mert ha nem ismerik fel, maradandó hallásromláshoz vezethet.

Komoly következményei is lehetnek a középfülgyulladásnak, ami a kisgyerekeknél visszatérő probléma a téli és tavaszi időszakban. A betegség az esetek többségében fájdalommal és lázzal jár, de létezik olyan fajtája, melynek nincs tünete, ám ha nem ismerik fel, maradandó hallásromlást okozhat – mondja dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti klinikájának igazgatója.

Miközben a gennyes középfülgyulladást, ami nagy fájdalommal és magas lázzal jár, a vírusos nátha bakteriális felülfertőződése okozza, a savós középfülgyulladás olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertőzések miatt túl gyorsan nő nagyra az orrmandulájuk, és lezárja a fülkürtöt. A betegség ezen válfaja azért veszélyes, mert nem jár se fájdalommal, se lázzal, lassan alakul ki, ám hallásromlást okozhat.

A savós fülgyulladásban szenvedő gyerekeknél lassan romlik a hallás, ez feltűnhet a szülőknek, pláne, ha mindkét oldali fület érinti. Ám ha csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik. Pedig ha a gyulladásos állapot hónapokig fennáll, akkor elindulhat a hegesedés a középfülben és ez tartós hallásromlással járhat. Épp ezért a professzor azt tanácsolja a szülőknek, hogy a legkisebb gyanú esetén is vigyék el füll-orr-gégészetre a gyermeket.

Dr. Tamás László szerint a hideg hónapokban nehéz elkerülni a fertőzéseket, ezért a gyakori kézmosás, a helyes orrfújás és az immunrendszer erősítése a legfontosabb. Azt tanácsolja, hogy ha kisüt a nap, lehetőleg napoztassák a gyereket. Felhívja a figyelmet arra, hogy télen a D-vitamin adása mellett a C-vitamin pótlása is fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik