Élet-Stílus

Hűsítő tippek kánikula ellen

víz (pohár víz)
víz (pohár víz)

A hőség jó is lehet valamire: böjtölhetünk és fogyhatunk. De ami a legfontosabb: bőségesen igyunk folyadékot.

Egyik napról a másikra érkezett meg az idei nyár. A meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész országra, a napi középhőmérséklet ugyanis mindenütt 25 fok fölött várható. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy extrém erős lesz ma az UV sugárzás, akár 15 perc alatt leéghetünk.

Kedden is folytatódik a rekkenő hőség. Kilenc megyére piros figyelmeztetést adott ki a meteorológia. E térségekben a napi átlaghőmérséklet 27 fok fölé kúszhat. Csak néhol jelenhet meg kevés gomolyfelhő az égen, 30-35°C közötti csúcsokra számíthatunk.

Meleg ellen csapvíz

A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását, azonban szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érhetünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását a szervezetünkből, a hideg folyadék ráadásul egyeseknél gyomorgörcsöt is okozhat – figyelmeztet dr. Szigethy Emma életvitel-életmód tanácsadó.

A szakemberek szerint a fővárosban, de az ország nagy részében jó minőségű a csapvíz. Az a jó, ha a vizet hagyjuk egy kicsit folyni a csapból, ezáltal hűsebb lesz, és ekkor igyuk, vagy készítsünk belőle limonádét, lehetőleg cukor nélkül, de a melegben kellemes és hűsít a forró, meleg vagy langyos tea is.

Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a tejszín, tejszínhab nélküli gyümölcslevesek és a rántás nélküli, joghurttal vagy kefírrel habart főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston, fóliában vagy tepsiben, zsiradékmentesen sült szárnyas húsokat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. A fogyókúrázók most kihasználhatják a friss gyümölcsök, zöldségek időszakát.


Fotó: MTI / Rosta Tibor

Szellőztessen és zuhanyozzon!

Viseljünk szellős ruhákat, a gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket kalappal, vászonsapkával, kendővel, napernyővel, ernyővel. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekeket ne hagyjuk ügyeink intézésekor az autóban.

Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló berendezés vagy ventillátor, szellőztessen hajnalban, majd sötétítsen be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyja nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a levegő. A lehúzott roló védi a meleg sugaraktól az ablaküveget, és estére nem lesz hőség a lakásban. Hatékony megoldás az is, ha vízbe mártott és kicsavart lepedőt terítünk az ablakra.

A kádat és a mosogatót öntsük tele hideg vízzel. Így egy idő után érezhető, hogy a lakásban csökken a hőmérséklet. Zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn. A szabadban árnyékos helyeken tartózkodjunk. Legyen nálunk kéztisztító kendő vagy gél, de vihetünk magunkkal kicsi, vizes törülközőt-kendőt. Tisztítsuk, hűtsük magunkat folyamatosan.

Figyeljünk a szomszédokra és a kutyákra!

A nagy melegben kerüljük az intenzív testmozgást. Ezek még a reggeli és az esti órák sem javasoltak, egészségeseknek sem.

Ne feledkezzünk meg idős vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédainkról, érdeklődjünk, van-e szükségük valamire, segítsünk nekik is.

Gondoskodjunk házi kedvenceinkről, nekik is több vízre van szükségük, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.

Hőségriadó a háziállatoknak is!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 3 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:

– a nagy nyári kánikulában se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsünk,
– állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
– kedvencünknek az élelem mellé naponta többször biztosítsunk friss ivóvizet.

A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizestál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”.A kánikulában ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba se.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik