Élet-Stílus

Megvéd a fényvédő krém a napkitöréstől?

Napkitörés érte el a Földet, és az óriási napanyag-kilövellés kevésbé gyors részecskéi még most is zuhognak ránk. Vajon kell védekeznünk ellene?

Január 23-ára virradó hajnalban bekövetkezett a flare (a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése), illetve keddről szerdára virradó éjszaka Észak-Anglia és Skócia felett északi vagy más néven sarki fény ragyogott. A jelenség csodálatos, de adja magát a kérdés, a megnövekedett sugárzás milyen hatással van az egészségünkre.

A legutóbbi naptevékenység idején Kobus Olckers, dél-afrikai űridőjárás-előrejelzéssel foglalkozó szakember azt javasolta, hogy napkitörés esetén ne menjünk a szabadba, illetve viseljünk magas faktorszámú fényvédőkrémet. De vajon egy 45-ös krém meg tud védeni bennünket a megnövekedett sugárzástól? A válasz: igen, megóv.

Valójában azonban nincs túl sok félnivalónk ebből a szempontból: Todd Hoeksema csillagász elmondása szerint a Nap ultraviola sugárzása valóban gyorsan megnövekszik ilyenkor, de az a Föld atmoszféráján kívülre esik. „Az UV sugárzás menyisége, ami eléri a felszínt, körülbelül ugyanakkora, mint normálisan” – jelentette ki.

Ugyanis a napkitörés során érkező, magas energiatartalmú sugárzás döntő hányadát elnyeli a Föld légköre: „A nagy része 130-160 kilométerrel felettünk tűnik el – tette hozzá. – Az UV sugárzás mértékének növekedése pedig minimális.” Nem lehetnek viszont ugyanilyen nyugodtak azok, akik például repülőgépen dolgoznak, a pilóták és légiutas-kísérők már jobban ki vannak téve a sugárzásveszélynek.

Az átlagembernek ugyanakkor a „normál” UV-sugárzás miatt már aggódnia kell, aminek ha rendszeresen ki vagyunk téve, köztudottan megnöveli a bőrrák kialakulásának veszélyét. „Ami számít, az UV sugárzás összessége, nem egy kis növekedés itt vagy ott – mondta a csillagász. – Mivel a hatás összeadódik, úgy gondolom, az embereknek egyfolytában fényvédőt kellene viselniük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik