Tudomány

Napkitörés anyagai közelítenek a Földhöz

A karácsonyi napkitörésből kiáramló anyagok geomágneses viharokat okozhatnak a következő napokban.

Karácsony után, december 28-án az 1387-es napfolt kitörésekor Napunk anyagokat lövellt ki a napkoronából, melyek közvetlenül a Mars felé tartanak.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Központ – a NOAA – elemzése szerint mágneses viharok okozta rádiójel-kimaradások várhatóak december 31-ig.

Az alapvető eszközök, melyeket fenyeget a geomágneses vihar: mobiltelefonok, GPS-rendszerek, minden, ami rádióhullámokat használ a működéséhez. A napkoronából kilökődött anyagok a távközlési műholdak zavarait okozhatják.

A napkoronából származó anyagok 40 százalékos eséllyel érik el bolygónkat. A Napból érkező töltött részecskék látványos sarki fényjelenségeket okozhatnak.

MI AZ A NAPKITÖRÉS?

A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:

– a fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése;

– a koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe;

– és az eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása.

A fenti jelenségek egymástól függetlenül is előfordulnak, de az esetek mintegy 50-75%-ában együttesen következnek be, napkitörés keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik