Tudomány

Kedden mágneses viharba kerül a Föld

Egy erős napkitörés okozza a jelenséget bolygónk térségében, amely nemsokára eléri a maximumát.

Az amerikai óceán- és atmoszféra kutató intézet (NOAA) vasárnap délután (16.00 GMT) észlelte a napkitörést, a napszél egy órával később érte el a Földet, és hétfő hajnalig folyamatosan erősödött. A Föld mágneses terére már előzőleg hatást gyakorolt egy január 19-i kitörés.

A központ szerint majdnem biztos, hogy mágneses vihar lesz, amely kedd hajnalban (04.00 GMT) gyakorolja majd a legnagyobb hatást a Föld mágneses terére. A jelenség gondokat okozhat a műholdak működésében, és külön kényelmetlenséget jelent az űrben tartózkodó asztronauták számára.

A máig lejegyzett legerősebb mágneses vihar során – igaz 150 évvel ezelőtt – konkrétan elektromos szikrák ugráltak a távírógépekből. De volt példa arra az északi mágneses pólus környékén lévő területeken (Kanada), hogy egy hasonló mágneses vihar 1989-ben kiütötte Quebec tartomány elektromos hálózatát. A vihar miatt kialakult áramszünet kilenc óráig tartott.

A Nap működési ciklusából kifolyólag – amely nagyjából 11 éves – idén várható komolyabb naptevékenység, bár ez sem jelenti azt, hogy máskor nem történik említésre méltó esemény. 2003-ban Magyarországon is megfigyeltek novemberi sarki fényt, amelynek során órákig lehetett éjszaka látnia az Aurora Borealist, amely gyakori kísérő jelensége a napkitöréseknek.

Egy tavalyi napkitörés modellje, amely szintén mágneses vihart gerjesztett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik