Élet-Stílus

Bunyós ősmadarat fedeztek fel

admin
admin

2011. 01. 06. 10:52

Jamaicán tízezer évvel ezelőttig élt egy, az íbiszek rokonságába tartozó madárfaj, amely bár repülni nem tudott, de bunkószerű szárnyvégeivel elnáspángolhatta riválisait, illetve ellenségeit - derítették ki amerikai kutatók.

A nagyjából tyúknagyságú Xenicibis xympithecus megkövült maradványait a New Haven-i Yale Egyetem és a washingtoni Smithsonian Intézet kutatói vizsgálták meg. Egyes szárnycsontokon máig kivehetőek a törésnyomok, amelyek valószínűleg heves összetűzésekből származtak – számol be eredményeiről Nicholas Longrich és Storrs Olson a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban.

Bár a Xenicibis xympithecust már 1977-ben leírták, csak most sikerült a kutatóknak új múzeumi leletek segítségével szinte teljesen rekonstruálni a csontvázát. Ez tett elehetővé első ízben a szárnycsontok vizsgálatát is.

A bizarr szárnycsontoktól eltekintve a madár testfelépítése messzemenőkig megfelel a többi íbiszfajénak – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. A szárnyak ujjcsontjai vastagak, hajlítottak és igen stabilak – hasonlót egyetlen más madárnál sem figyeltek még meg.

Ezen kívül a Xenicibis melltájékon lévő csontjai is erősebbek voltak, szárnyai pedig hosszabbak, mint a többi röpképtelen madáré. Feltehetően gyors szárnycsapásokkal sorozta meg szárnyvégeivel ellenségeit – következtettek a kutatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.