Élet-Stílus

Karácsony: az ünnepek ünnepe

Igénye az embernek hogy hétköznapjainkat ünnepekkel szakítsuk meg. Már a Biblia is úgy írja le a teremtést, hogy a hetedik napon az Isten megpihent.

Felgyorsult világunkban a változatlanság, merevség negatív jelentést hordoz. Ritkán gondolunk arra, hogy néha milyen fontosak ezek az életünkben. Pedig a Karácsony egy ilyen rugalmatlan ünnep; van akinek vallási ünnep, van akinek a fogyasztás, költekezés ünnepe, a gyerekeknek az apró örömök és együttlét ünnepe, a felnőtteknek az adás ünnepe. De gondoljunk csak bele, milyen jó, hogy minden egyes Karácsonyunk ugyanúgy zajlik! Évről évre minden majdnem ugyanúgy történik. Kísérletezni ugyan lehet új menükkel, de valahogyan mégis állandó az étlap. Ez az amit a kitüntetett napokon – és ezeken belül talán legeslegjobban a Karácsonykor – megélhetünk: időtlen értékeket, a hétköznapok utáni változatlanság, stabilitás, nyugvópont megélését.

Karácsonyológusok szerint…

A Karácsony olyan jelentő ünnep, hogy külön tudományágat – a Karácsonyológiát – is létrehoztak számára, ahol antropológusok, pszichológusok publikálhatják karácsonyt érintő kutatásaikat. Szendi Gábor és munkatársa kutatásai szerint a Karácsonyt is sokféleképpen ünneplik a különböző családok (de ők is évről évre ugyanúgy tehát ebben nincs változás).
A tradicionális modell szerint csönget az angyalka, jöhet a közös éneklés, közös vacsora kötött menüsorral. Kissé naiv de szerethető formája az ünneplésnek. A racionális karácsonyozók azok, akik sohasem hitegetnék a Mikulás létével gyermeküket, a Karácsony különlegességében nem igazán hisznek. A hedonista szemlélet az evésben és ivásban látja a Karácsony titkát. Végül ott az eklektikus karácsonyozás, amikor is a fenti elvekből egy-egy csipetet kiveszünk és saját ízlésünk és igényeink szerint ezeket együtt, de a közös együttlét élményért élvezzük.

Néha mégis jót tehet egy kis változatosság

A megszokott koreográfia előnyei mellett – biztonság, kiszámíthatóság, intimitás keretei – a kockázatait is megtapasztaljuk: ha nem jól működik az adott forgatókönyv, akkor nem tudunk rajta módosítani, mert “az anyósomnak mindig mellettem kell ülni, a harmadik fogást pedig senki sem szereti”.

A karácsonyi vacsora melletti konfliktusok az irreális elvárások miatt robbannak ki a leggyakrabban, titkon mindenki azt reméli, hogy ezúttal “jobban viselkednek” a családtagok, rokonok. Fogadjuk el őket, és koncentráljunk szerethető oldalukra.
Ha úgy érezzük, ideje a váltásnak, akkor érdemes megfontolni egy nem hagyományos Karácsony közbeiktatását : egy üdüléssel, ellátással egybekötött ünneplést, ami sok terhet levesz a szervezők válláról, és a család többi tagjának is rugalmasabb lehetőségeket nyújt: a vacsora és beszélgetés mellett más kellemes programokkal is számolhatunk egy új helyszínen! Az ilyen új körülményekben megszabadulhatunk berögzült szerepeinktől is, egy kicsit fel tudjuk frissíteni saját családi Karácsonyunk szokásait.

Szomorú Karácsony

A karácsony legtöbbünk számára az ünneplés, intim együttlét ideje. De ha valami kimarad ebből az önfeledt ünneplésből, akkor az üres utcák, távol lévő barátok, bezárt boltok és szórakozóhelyek veszik körül és a tudat: most mindenki szeretteivel együtt van, csak én nem. Ez az élmény így elképzelve is nagyon nyomasztó, és sajnos sokakat érint is. A karácsonyi zavarként nevezett érzelmi hullámvölgyet a fényhiányos barátságtalan időjárás is erősíti, és előhívja a gyásszal, veszteséggel kapcsolatos élményeinket, különösen, ha nincs kivel megosztanunk élményeinket a fa alatt. Nem véletlen, hogy a segélyhívások száma ilyenkor éves csúcsot dönt, rengetegen keresnek ilyenkor segítséget.

Ötletek karácsonyi szomorúság ellen:

Tervezzük meg ünnepnapjainkat, ha egyedül töltjük, akkor is legyen egy teendő listánk, amit tartsunk is be
Adjuk meg a módját a dolgoknak! Legyünk tevékenyek, öltözzünk fel szépen, rakjunk rendet, terítsünk meg, vagy legalábbis
Ha éves teljesítményünk, anyagi helyzetünk, vagy hasonló aktuális problémák aggasztanak akkor gondoljuk át, hogyan látjuk majd 1 év múlva kihívásainkat és idézzünk fel olyan élményeket amikor jól mentek a dolgok.
A gyász lehet egy egészséges folyamat is, de ne ragadjunk meg benne. A gyász a búcsúzás, a veszteség megélése, de nem pótolja azt amit elvesztettünk, így ne ragaszkodjunk annyira hozzá.
Ha nem vagyunk társaságban, akkor menjünk emberek közé, nézzünk meg egy mozi filmet, hangversenyt
Ha lehetséges, vegyük fel a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal, kollégáinkkal, ismerőseinkkel. Ha van akivel haragban állunk, és számunkra fontos, akkor talán ez a legalkalmasabb napja az évnek arra, hogy rendbe tegyük!
Az alkohol és a dohányzás rontja a helyzetet. Ne ezekkel próbáljuk orvosolni a helyzetet.
Mozogjunk! A hideg időben is jól felöltözve menjünk 1/2-2 órás sétára. Ha havas környezetben vagyunk, akkor a mozgás mellett a visszaverődő fény is tölti a sötétben lemerült fényigényünket.

Boldog Karácsonyt Minden Olvasónak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik