Élet-Stílus

Az érettségi megoldásai a Bëlgától

Az Árpád-házi királyok memorizálásához a Királyok a házban című számot és az új lemezről a Magyarország a II. világháborúbant ajánlotta a töriérettségihez Bauxit az fn.hu kérdésére, de még a Ló rider is segíthet a finnugor eredetelmélethez.

Miután hallották, hogy a korábbi számukat, a Királyok a házbant több töritanár is előszeretettel használja segédanyagként az óráikon, a sikeren beindulva nekikezdett a Bëlga zenekar a Platina című lemezükhöz, amelyen gyakorlatilag érettségi tételeket dolgoznak fel néhol vicces, néhol pedig szigorúan tárgyszerű formában. Az is kiderült, hogy az oktatási célzatot a zenekar igenis komolyan vette.



“Ákos elmúlt 40

Bauxit az fn.hu-nak elmondta, hogy a humornak gyakran határt szabott a célszerűség. A Magyarország a II. világháborúban például egy olyan szám, ami szikáran, jegyzetszerűen veszi végig az eseményeket időrendben, a különböző részeket Horthy, Kállai, Szálasi és az Internacionálé archív hangfelvételeivel elválasztva. A holokauszt, Szálasi felakasztása és a málenkij robot viszont nem olyan vicces témák, amelyeken érdemes lett volna fogást keresni.

fha érettségi, akkor fn.hu!

Megoldások a Facebookon is! Keresse a “Mi tudjuk az érettségi tételek megoldását” csoportot a Facebookon!

Azért néha oda-odatették magukat a humor területén is: Ünnepélyes tanévnyitó: „Hargitai Péter tizenegyedikes iskolatársunk aranyérmes lett a Destroy Enjoy elnevezésû számítógépes játék világbajnokságán!” Fizika: „Mechanika, mechanika Keményebb, mint Metallica” A-Á: „A névszói-igei állítmányra itt egy példamondat: Ákos elmúlt negyven. Mit állítok? Elmúlt negyven. Ki múlt el negyven? Ákos.”.

Bauxit azt is elárulta az fn.hu-nak, hogy tanár ismerőseikkel beszélgetve találták ki a szövegeket, és így elsősorban a nehezen megtanulható, nehezen feldolgozható vagy a nagyon fontos témákra mentek rá, hogy valóban segítsen a diákoknak tanulni. Ha már csak ezek bemásznak a füleikbe, már könnyebb dolguk lesz.

Legalább középiskolás fokon

A Bëlga oszlopos tagjától azt is megtudtuk, hogy az együttes tagjai közül ketten is népművelő – ma művelődésszevező – szakon végeztek, és valahonnan innen jöhet, hogy az országot tanítani akarják, legalább középiskolai fokon.

Először még arra is számítottak, hogy sikerül megnyerniük az oktatási minisztériumot a lemez szponzorálására, hogy valóban valamilyen hivatalos formában bekerülhessen az iskolákba a lemez. És amellyel az oktatási politikusok is megmutathatják, hogy milyen jó fejek, de végül ebből semmi nem lett. Így végül a Bravo újság állt melléjük, és az újság mellé csomagolták ajándéknak.

Itt tehát az alkalmazott művészet egy formájáról van szó, de Bauxit szerint egészen avantgárd kirándulás lett ez a lemez. Az „én szeretlek téged, te is szeress engem” és a „de jó buli van” fő könnyűzenei témakörökön túllépve, egészen szűz terepen találták magukat a kombinatorika, a határozók és az angol rendhagyók szövegvilágában. Emellett a megidézett iskolai évek sokakban egyfajta nosztalgiát is beindít, ahogyan a már-már elfeledett tananyag mellett felsejlenek az első csókok és az első berúgások emlékei is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik