Élet-Stílus

Nyilvánvaló jelei vannak, ha valaki öngyilkosságra készül

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 04. 08. 07:20

Bár a statisztikák javulnak, szuicid kísérletek szempontjából Magyarország továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozik.
Korábban a témában:

Nem számolva azokat a hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkossági kísérleteket, amikre lehetetlen felkészülni – legtöbbször a csukló felvágásával végződik – , igenis fel lehet ismerni magunkon – de másokon is – az öngyilkosság jellegzetességeit. Gyanakvásra adhat okot a korábban szeretett tevékenységek feladása és a beszűkülés, amiből egyből lehet arra következtetni, hogy „valami készül.” Megfigyelhető, hogy a halálba készülő rendszerint elhúzódik a környezetétől, így próbálva csillapítani a rátörő lelkiismeret-furdalást és mivel önmaga elpusztítása erőszakos cselekedet, az öngyilkossági kísérlet előtt fokozódik az agresszív feszültsége is.

Azok, akik öngyilkosságra készülnek képtelenek kikeveredni a reménytelenségből, saját impotenciájukról szóló gondolatokkal foglalkoznak és leginkább azokat az emlékeket idézik fel, amikben szerencsétlenek, megalázottak volna. A pozitív, boldog események a feledés homályába merülnek, az idő előrehaladtával pedig egyre jobban körvonalazódnak az öngyilkosság terve is. A veszélyeztetett megvásárolja a szükséges eszközöket, elrendezi a terepet, búcsúlevelet ír, ezáltal olyan lelkiállapotba kerül, ahonnan már szinte lehetetlen visszalépnie. A szakértők szerint főleg a magányosak, depressziósok, idősek és testi betegségben szenvedők számítanak veszélyeztetettnek, de akkor is nagyon oda kell figyelni, ha tudjuk, hogy ismerősünknek már volt sikertelen kísérlete.

Ajánlott linkek:

Öngyilkossági szándék jelei (NLCafé)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.