Élet-Stílus

A kialvatlanság veszélyes is lehet

Nagyobb eséllyel szenvednek közlekedési balesetet azok a fiatalok, akik vezetés közben fáradtságra, álmosságra panaszkodnak.

Többek közt ez is kdierül abból a tanulmányból, amit a Journal of Clinical Sleep Medicine folyóiratában jelent meg. Ha vezetés közben hirtelen ránk tör az álmosság, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha félrehúzódunk és szunyókálunk néhány percet – mondja Dr. Fabio Cirignotta, a Bolognai Egyetem neurológus professzora. Az ilyenkor jól ismert praktikák – az ablak leengedése, kávézás, rádióhallgatás – nem sokat érnek és csak rövid ideig segítenek. Még rosszabb, ha valaki már eleve álmosan ül a volán mögé, hiszen ilyenkor feltűnés nélkül csökken a teljesítménye és lehúzódni se lesz ideje, mert észre sem veszi, amikor elalszik.

A felmérést 2004-ben, olyan 18-21 éves olasz fiatalok bevonásával végezték, akik szereztek már jogosítványt. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezett fiatalok nagy része krónikus alváshiányban szenvedett, hiszen az átlagosan 9,2 óra alvásigény helyett jó, ha 7,3 órát aludtak naponta. Azt is kiderítették, hogy ezt a lemaradást a fiatalok többsége hétvégén próbálta behozni. Ezzel együtt a megkérdezettek majdnem fele (45%) alvászavaroktól is szenvedett, ami azt jelenti, hogy legalább egyszer felébredt éjszaka. A jó minőségi alvás hiánya befolyásolja az éberséget és majd nappali álmosságot okoz, ezért fontos felhívni a fiatalok figyelmét az alváshiány veszélyeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik