Élet-Stílus

A legtöbb gyermekéletet közlekedési balesetek követelik

Konkrét akciótervvel szeretné meggátolni az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a közúti baleset az ötödik leggyakoribb halálokká váljon a világon.

Különösen a gyermekek és a fiatal felnőttek körében (5-29 éves korig) számít vezető haláloknak a közúti baleset, hiszen a WHO felmérése szerint az évente bekövetkező közel 1,2 millió baleset csaknem felében ők az áldozatok. Ennek oka meglehetősen prózai, az esetek többségében fizikailag védtelenek a baleset bekövetkeztekor, vagyis nem a gépjárműben utaznak.

Még a közúti balesetben megsérültek száma is ijesztően magas, ez akár 50 millió is lehet évente. A most elkészült jelentés 2008-as adatok alapján készült és ez az első átfogó áttekintés 178 ország közúti biztonsági helyzetéről. A WHO az adatok ismeretében most arra törekszik, hogy sürgesse a biztonsági intézkedéseket. Ezzel azt szeretné elkerülni, hogy a balesetek 2030-ra az ötödik leggyakoribb halálokká váljanak, a szívbetegségek, agyérbetegségek, légúti fertőzések és a tüdőbetegségek után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik