Élet-Stílus

Vízmérgezést kaphatunk kánikulában

A nagy melegben ne igyunk egyszerre extrém mennyiségű csapvizet, mert könnyen vízmérgezéshez vezethet. Igyekezzünk a testhőmérsékletünket 38 fok alatt tartani, ha máshogy nem megy, térjünk be egy kis időre bármilyen légkondícionált helyiségbe – kánikulatanácsok az FN-en.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az ÁNTSZ 2. fokozatú hőségriasztást adott ki az ország egész területére a múlt héten. Szombaton enyhülés jött, de a jövő héten visszatérhet a kánikula.

(MTI)

(MTI)

Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívta az érintett intézményeket, hogy tegyék meg az egészségünket védő megelőző intézkedéseket. Többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

várható minimum és maximum hőmérsékletek

július 24. péntek: hajnalban 20, 25, napközben 32-37 °C
július 25. szombat: hajnalban 17, 22, napközben 27, 32 °C , északnyugaton 25 °C
július 26. vasárnap: hajnalban 16, 21, napközben 24, 29 °C
július 27. hétfő: hajnalban 12, 17, napközben 25, 30 °C

(forrás: ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály)

Óvatosan a vízivással!

Vízmérgezés bizonyos híg folyadékok, mint például csapvíz nagy mennyiségű fogyasztása esetén képzelhető el, koncentráltabb folyadékok esetében nem – írta az FN megkeresésére az ÁNTSZ.

A víz rendkívül fontos szerepet tölt be az élő szervezet élettani folyamataiban, biztosítja a vérkeringéshez szükséges ideális közeget, lehetővé teszi a nyomelemek, ásványi anyagok, tápanyagok oldását, felszívódását, befolyásolja a vér összetevőinek koncentrációját és a vérnyomást. A felnőtt ember testének 60-70, a gyermeki szervezet 80 százalékát alkotja a víz amely viszont igen nagy koncentrációban tartalmaz oldott anyagokat.

(MTI)

(MTI)

Felborul a szervezet sóháztartása

Ennek a koncentrációnak a megtartása létkérdés számos élettani folyamat szempontjából: csak a megfelelő mennyiségű

a vízmérgezés tünetei

• szédülés, hányás
• fejfájás
• zavarodottság
• letargia
• kimerültség
• étvágytalanság
• érzékenység
• izomgyengeség
• eszméletvesztés, kóma

(forrás: webbeteg.hu

oldott anyagot – a leginkább sókat – tartalmazó testnedvek esetében működik jól a keringés, és megfelelő a véredényekből a szövetek felé, és vissza áramló folyadék aránya. A testnedvek koncentrációjának jelentős csökkenése, jelen esetben a túlzott vízfogyasztás a szövetekben folyadékfelhalmozódáshoz vezethet. Ez a szív túlterhelése által mind a keringést, mind pedig az arra érzékeny szöveteket – például a központi idegrendszert – működésképtelenné teheti.

Pontosan nem lehet meghatározni, hogy mekkora mennyiségű folyadék okozhat vízmérgezést, mivel az függ a testsúlytól, a folyadék jellegétől, a leadott és felvett folyadék, valamint a táplálék mennyiségétől. Általános tanács, hogy hőségben egy átlagos testsúlyú ember naponta 2,5-4 liter folydékot fogyasszon és ennek nagy részét ne csapvíz, hanem gyümölcslé, ásványvíz, tea, zöldséglevek formájában. A folyadék mellett ugyanis nagyon fontos az elveszített ásványi anyagok pótlása is – tudtuk meg a tisztiorvosi szolgálattól.

Jótanácsok hőségben

A fokozott izzadás miatti vízpótlás mellett azért mást is tehetünk a hőség könnyebb elviselése érdekében. Napközben tartsuk csukva az ablakokat, húzzuk be a sötétítőt, eresszük le a redőnyt, és lehetőleg csak éjszaka szellőztessük a lakást – tanácsolja honlapján az ÁNTSZ. Az elektromos készülékeket, de még a világítást is csak indokolt esetben használjuk, és természetesen csak csukott ablaknál használjuk a légkondit.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius-fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körül van, nem javasolt tehát a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet, és fontos a fokozott folyadékpótlás is – hívja fel a figyelmet a tisztiorvosi szolgálat.

(MTI)

(MTI)

Ha nem maradhatunk otthon

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsünk el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen, és ugyancsak lehetőség szerint kerüljük a megterhelő fizikai munkát. A legfontosabb, hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk a testhőmérsékletünket, és ha elindulunk otthonról, legalább egy liter vizet vigyünk magunkkal. Gyakran zuhanyozzünk vagy fürödjünk langyos vízben, használjunk vizes borogatást.

Világos, természetes alapanyagú, bő ruha viselése a legideálisabb, és alapvető kellék a kalap és a napszemüveg is. Rendszeresen fogyasszunk folyadékot, ne várjuk meg vele, amíg szomjasak vagyunk. Kerüljük, a koffein, a magas cukortartalmú italokat és az alkoholt: előbbi vízhajtó hatású, utóbbiak pedig vizet vonnak el a szervezetből és fokozzák a szomjúság érzését.

Aki rendszeresen szed gyógyszert, mindenképpen kérdezze kezelőorvosát, hogyan befolyásolják ezek a folyadékszükségletet. Ellenőrizzük a testhőmérsékletünket, ami ha 38 fok fölé emelkedik, már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta fenyeget, míg a 40 fokot meghaladva már életveszélyes. Figyeljünk az otthon tartott gyógyszerekere is, ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű hűtőben tárolni őket akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik