Élet-Stílus

Az internet is klimagyilkos

Megoszlanak a vélemények arról, hogy valójában mennyi energiát is köt le a világháló működése. Egyre több és több a sok látogatót vonzó nagy adatmennyiséget geneárló oldal.

Számítások szerint évente 10 százalékkal nő az internetezés által elfogyasztott energia mennyisége. A jelenség egyre komolyabb problémát okoz, azonban nem elsősorban az energiaiparnak, sokkal inkább a népszerű oldalaknak és szolgáltatásoknak. A YouTube, a Facebook, a MySpace és más sok látogatót vonzó portálok energiaköltségei ugyanis folyamatosan nőnek, ezzel párhuzamosan azonban nem emelkednek a bevételeik, például a reklámokból befolyó összegek.

“Több adatfeldolgozó központra és több szerverre van szükségünk. De minden további szerver egyúttal nagyobb fogyasztást is jelent és minden watt többe kerül, mint korábban” – jelentette ki nem véletlenül Subodh Bapat, a Sun Microsystems alelnöke. A téma már 2007-ben is felmerült és először akkor használták az internetre – némileg túlzó módon – a klímagyilkos jelzőt. Azonban néhány évvel ezelőtt a növekedés még kezelhető mértékű volt, így a költségeket is kordában lehetett tartani.

Az internet is klimagyilkos 1

Megoszlanak ugyanakkor a vélemények arról, hogy valójában mennyi energiát is köt le a világháló működése. Richard Brown, a Lawrence Berkeley National Lab kutatója például úgy vélte, hogy ez egy jól őrzött titok. “A Google alighanem a legjobb példa. Ők ezt a kérdést üzleti titokként kezelik, ahogy azt is, hogy hány adatfeldolgozó központjuk van, azok mekkora területűek és hogy hány szerverük van” – mondta Brown.

A szakember tanulmányából azonban kiderült, hogy 2006-ban csak az Egyesült Államokban működő számítógépközpontok üzemeltetése 61 milliárd kWh-t emésztett fel. Ez az árammennyiség két hónapra elegendő lenne egész Nagy-Britannia számára, viszont csak az USA éves áramfogyasztásának 1,5 százalékát teszi ki. A szakember hozzátette, hogy a helyzeten sajnos a technikai újítások sem tudnak változtatni és idén a számítógépközpontok fogyasztása elérheti a több mint 80 milliárd KWh-t.

Azt Urs Hölzle, a Google egyik vezetője is elismerte, hogy az energiaszámláik nagyobbak lesznek, de ugyanakkor szerinte nem kell pánikba esni. Az internetezés ugyanúgy hozzátartozik a mindennapjainkhoz, mint a tévézés vagy az autóvezetés. S ennek is meg kell fizetni az árát. A kérdés csak az, hogy ez az ár később nem lesz-e túl magas…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik