Élet-Stílus

Tüntetők zavarták meg az Operabált

Szombaton este rendezték meg a 14. Budapesti Operabált az idén 125 éves Magyar Állami Operaházban. A bállal egy időben Anti-Operabál és "rongyos utcabál" zajlott az Operaház épületével szemben lévő oldalon. Este negyed tíz körül az Operaházzal szemben tartott tüntetés közben incidens kerekedett a rendőrökkel. Hét személyt előállítottak.

A bálteremmé alakított nézőtéren és színpadon a korábbiaknál kevesebb, közel kétezer vendég mulatott a Budapesti Operabálon szombaton. A bálra a védnökök közül többen nem mentek el. Lemondta a részvételt például Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter pedig előre jelezte, hogy csak a rendezvény védnökségét vállalja.

Szekeres és Stumpf is elment

A politikai, gazdasági és kulturális elitből azonban így is szép számmal megjelentek a 14. Budapesti Operabálon. Ott volt például Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Szanyi Tibor (MSZP) és Latorczai János (KDNP) országgyűlési képviselő, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

Az idei Operabál díszvendége Franco Nero olasz filmszínész volt, aki számos magyar alkotásban szerepelt. Legutóbb Almási Tamás Mário, a varázsló című filmjében. A nyitótáncot a bál fővédnökével, Lévai Katalinnal táncolta el.

A vendégeket Mága Zoltán hegedűművész és zenekara köszöntötte. Tokody Ilona, a világ nagy operaházainak és koncerttermeinek ünnepelt sztárja énekelt fiatal tehetségek mellett. Az 56 fiatal nyitótáncospár az Aida bevonulási indulójára érkezett a bálterembe, majd Strauss Bécsi Vér című operettjének egyik keringőjére táncoltak.

Anti-Operabál

Az Operabállal egy időben az ATTAC Magyarország Egyesület és a Dolgozói Aktív Centrum (DAC) Baráti Kör Anti-Operabált, utcabált szervezett az Operaház épületével szemben lévő oldalon azzal a céllal, hogy felhívja a közvélemény figyelmét “a fennálló rendszer égbekiáltó ellentmondásaira és a társadalmi igazságtalanságokra”.

Az este folyamán a rendőrség hét embert állított elő a budapesti Operaház előtt, az Operabállal egy időben tartott demonstráción. Öt embert garázdaság szabálysértése miatt állítottak elő azután, hogy a tüntetésen megjelent tömegből harminc-negyven fő a színpadon elhangzott felszólításra átvonult az Andrássy úton az Operaház elé és be akart menni a rendezvényre. A csoport a rendőri felszólítás ellenére sem távozott, ezután a rendőrök visszaszorították őket az Operaház közvetlen előteréből a Dalszínház utcáig, s öt embert előállítottak közülük.

Személyazonosságának megállapítása céljából állítottak elő egy férfit, aki a közlemény szerint közízlést sértő hiányos öltözetben felállt az épület lépcsőjére és az épületbe is bement. Bűncselekmény elkövetésének gyanújával állítottak elő egy nőt, aki az Andrássy úton közlekedő autók között kelt át az út túloldalára, s a vele szemben intézkedő rendőrt lökdöste és feléje rúgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik