Élet-Stílus

Phelps segítséggel nyert

Sportpszichológiai segítség nélkül lehetetlen tartósan kimagasló sporteredményeket elérni – állítja Nagy Sándor, aki szerint itthon sok edző és szakvezető még nem látta be ennek a szükségességét. A szakemberrel Phelpsről, Szávay Ágiról és a magyar focistákról beszélgettünk.

Az élsportban ma már elengedhetetlen a sportpszichológusok alkalmazása, Magyarország ezen a téren lemaradásban van. Ön hogyan ítéli meg az itthoni helyzetet?

Az utóbbi években mintha javult volna, de óriási a lemaradás. Hadd érzékeltessem egy példával. A magyar olimpiai csapatot Pekingbe két hivatásos sportpszichológus kísérte el. A németek 40 akkreditált szakembert vittek magukkal, és csak Michael Phelps mellett két specialista dolgozott.

Pedig fontos lett volna, hogy a felmerülő problémákat kezelni tudjuk. Itthonról nem lehet segíteni, a beavatkozó technikák csak a helyszínen alkalmazhatóak.

Nagy Sándor (sportpszichologus.hu)

Nagy Sándor (sportpszichologus.hu)

Mi az oka ennek? Egyre nyilvánvalóbb, hogy a sportolók csak akkor tudnak kiemelkedőt nyújtani, ha fejben is rendben vannak.

A mentális felkészülés legalább olyan fontos, mint a fizikai. A világ élvonala ezzel tökéletesen tisztában van, és amolyan legális teljesítménynövelőként maradéktalanul kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.

A hazai edzőképzésnek azonban sokáig nem volt kötelező része a sportpszichológia. Szerencsére két éve már külön lehet ezt a szakot választani a Testnevelési Egyetemen, és az edzőképzésben is helyet kapott. Sajnos továbbra is számos szakvezető és edző nem tartja szükségesnek a szakvéleményt, talán kompetenciaféltésből. De azt kell mondjam, hogy 10-15 évvel korábbhoz képest van fejlődés.

Itthon kik tartanak igényt a szolgálataira?

Két éve vagyok a labdarúgó-válogatott mellett, de a női kézilabdacsapattal, birkózókkal, vívókkal is dolgoztam már. Sportpszichológiai tanácsadást végzek, valamint pszichológiát-sportpszichológiát tanítok gyakorló és leendő sportszakembereknek.

A magyar labdarúgó-válogatott mellett mi a feladata?

A játékosok nagy része külföldön futballozik, ezért ritkán találkozik a keret és a szakmai stáb. Az összetartások és a felkészülés során én is ott vagyok a csapat mellett az edzőtáborokban. Vannak állandó feladataim, és az edzői, illetve egészségügyi stábbal állandóan konzultálok, hogy emellett mire van még szükség.

A játékosok részéről van erre igény?

A külföldi csapatoknál rendszerint dolgozik sportpszichológus, de a nyelvi nehézségek miatt a játékosok inkább magyar szakemberrel beszélnek. Vannak az egész csapat számára kötelező feladatok, gyakoriak a kiscsoportos beszélgetések, és vannak olyan játékosok, akik rendszeresen megkeresnek.

Két éve hullámvölgyben (MTI/EPA)

Két éve hullámvölgyben (MTI/EPA)

Két éve robbant be Szávay Ágnes a nemzetközi élmezőnybe, de a magyar teniszező azóta a kívülálló számára érthetetlen okokból hullámvölgybe került, idén például még nem nyert meccset a WTA-sorozatban. Sokan úgy gondolják, hogy a sportpszichológus segítségére lenne szükség.

Személyes beszélgetések sorozata után lehet csak megismerni az adott sportolót, hogy aztán személyre szabott technikákkal segítsünk. Látatlanban nagyon nehéz bármit is mondani.

Szávay fiatalon lett egy csapásra nagyon népszerű. Nem bírta elviselni a hirtelen rá nehezedő nyomást a sajtó és a nagyközönség részéről? Az önbizalmával vannak problémák?

Ez benne van a pakliban, de ahogy mondtam, nem volt még alkalmam vele beszélgetni. Az ilyen beszélgetések során először fel kell tárni, hogy milyen problémái vannak a magánéletében, illetve sportszakmai szempontból mi nincsen rendben. Nagyon fontos továbbá, hogy maga a sportoló is felismerje, hogy valami nem stimmel.

A hirtelen jött sikerek, majd a sorozatos kudarcélmények miatt feltételezhető, hogy az önértékelése nem megfelelő. Ezen sportpszichológiai módszerekkel lehet segíteni, ahogy a nyomás- illetve stresszkezelésen is. Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt két évben nem felejtett el teniszezni.

A veszprémi kézilabdázóknak mit tanácsolna?

Az ilyen esetekben az a lényeg, hogy az adott sportoló kibeszélje magából az érzéseit, nem szabad elfojtani őket. Egyénileg és közösségben is fel kell dolgozni az értelmetlen tragédiát. Ennek a része, hogy elvállalták egy héttel később a spanyol csapat elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésüket. A sajtón keresztül az volt a benyomásom, hogy a veszprémieknél remek a csapatszellem, így a veszteség és a fájdalom érzését könnyebb feldolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik