Élet-Stílus

Háborúzni épül az IBM szuperszámítógépe

Nem lesz kapható boltokban, pedig bármilyen grafikai igényű játékkal könnyen megbirkózna az IBM húsz petaflop számítási kapacitású új szuperszámítógépe.

Az amerikai cég tervei szerint, a húsz petaflop (vagyis 1015 flop, “egyszerűbben” 20,000 trillió) másodpercenkénti műveleti gyorsaságú számítógép hússzor gyorsabb lesz, mint a jelenlegi csúcstartó, az 1 petaflop kapacitású Roadrunner.

Egy ilyen projekt megvalósításához általában állami pénzek is kellenek, az IBM is szerződést kötött az amerikai kormányzattal. A Sequoia-t az USA nukleáris fegyverzetének szimulációjához használják majd, ugyan ott, ahol a jelenlegi rekorder is dolgozik, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban.

Amennyiben a számítógép nem hadi üzemmódban van, akkor időjárási előrejelzést készítenek vele, vagy olajszennyeződések terjedésének modellálására használhatják. Ezenkívül alkalmas a gyógyszerek hatóanyagainak szimulációjára, azok hogyan terjednek az emberi testben.

A Nagy Kék – ahogy az IBM-et nevezik- gépe, a Sequoia mintegy 2 millió laptop erejével ér majd fel, míg a jelenlegi második 100 ezer noteszgéppel egyenlő teljesítményű.

Számokba Fojtva

20 petaflop körülbelül annyi számítási művelet, mintha minden élő ember 3 millió számítást végezne másodpercenként. Napi szinten pedig olyan, mintha 120 milliárd ember – vagyis 20-szor több, mint ahányan most vagyunk – 50 évig mást sem csinálna, mint számolgatna.

Egy ilyen gép természetesen nem lesz hordozható. A helyigénye mintegy 3,422 négyzetláb (vagyis 318 négyzetméter), magyarán egy nagyobb ház az alapterülete. A körülbelül 96 hűtőszekrény méretű gép mégis meglepően keveset fogyaszt, alig többet, mint az IBM jelenlegi egyi csúcsgépe a Blue Gene, amely 15-ször lassabb a Sequoia-nál.

Az IBM Blue Gene-je

Az IBM Blue Gene-je

A számítási műveleteken 1,6 millió processzor fog dogozni, 1,6 terabájt memóriával, amit Linux operációs rendszer futtat. A nyílt forrású szoftver jóval elterjedtebb a nagygépes környezetben, mint a konkurens Windows, amely a piacnak csak 5 százalékát tudhatja magáénak, míg a Linux 85 százalékot.

Az IBM, amúgy nem kezdő a szuperkompjúterek készítésében. Immár 50 éve terveznek és építenek hasonlókat, ezzel meghatározói a TOP 500-as legnagyobb teljesítményű gépek rangsorának.

A Sequoia a tervek szerint 2011-re készül el. A költségekről az IBM egyelőre nem adott tájékoztatást, de 100 millió dollárral kalkulálnak szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik