Élet-Stílus

Háztartási gépeket vitt az űrbe az Endeavour

Elindították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) helyi idő szerint pénteken este a floridai Cape Canaveralból az Endeavour amerikai űrrepülőgépet.

A Kennedy Űrközpontból a magasba emelkedett űrsikló hétfős legénységgel 15 napos küldetésre indult. Az Endeavourrel öt férfi és két nő utazik, mindannyian amerikaiak.

Az űreszköz 15 tonnányi felszerelést szállít a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisra, amelyen a tervek szerint a jövő évtől kezdve már nem három, hanem hat űrhajós fog huzamosabb ideig dolgozni.

Ennek megfelelően egyebek között két hálófülkét, egy hűtőszekrényt, két ételmelegítőt, egy kondicionáló gépet testgyakorláshoz, két űrillemhelyet, valamint egy víztisztító berendezést is szállítanak az űrállomásra. Az űrhajósok ugyanis a szennyvizet újrahasznosítják, és megtisztítva emberi fogyasztásra alkalmas vízzé alakítják át azt. A mostani repülési programba iktattak négy külső űrszerelési munkát, azaz az asztronauták négyszer lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy az ISS külső burkán szerelési és karbantartási munkákat végezzenek.

A tervek szerint az Endeavour november 29-én tér vissza a Földre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik