Élet-Stílus

Az Iszka utazását nevezi hazánk Oscarra

Bollók Csaba rendező Iszka utazása című játékfilmjét nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, erről szakmai bizottság döntött pénteken.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. A nevezések közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az
Oscar-díjak ünnepélyes átadását február 22-én tartják a Los Angeles-i
Kodak Színházban.

A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes. Bollók Csaba második játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb szerzői film díját.

Az Iszka utazását a 2007-es nemzetközi premier óta, melyre a Berlinalén került sor, több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. Az észak-amerikai seregszemléket illetően nagy sikerrel mutatták be Chicagóban, Clevelandban, Seattle-ben, Palm Springsben, Torontóban és Vancouverben. A film alkotóit rangos díjakkal tüntették ki európai, ázsiai és amerikai filmfesztiválokon az elmúlt hónapokban.

Az Iszka utazását nevezi hazánk Oscarra 1

Bollock Csaba a film első bemutatója után a FigyelőNetnek elmondta, hogy egy véletlen találkozás a főszereplő kislánnyal indította be a filmet, amikor autóval mentek át egy romániai iparvidék vasúti kereszteződésén: „Láttuk, hogy ezek a gyerekek nem gyerekre méretezett életet élnek. Egy nagyon kemény világban próbálnak meg fennmaradni, és még a saját szüleiket is támogatni. Később, 2002 tavaszán megismertük Mária családját is.”

Olvassa el itt az FN korábbi interjúját Bollók Csabával!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik